NOVE TEHNOLOGIJE

Iz Lenova nam stiže prvo savitljivo osobno računalo

14.05.2019 u 14:38

Bionic
Reading

Riječ je o prototipu modela iz serije ThinkPad čiji razvoj traje već tri godine, a čiji bi finalni proizvod mogli vidjeti tijekom iduće godine

Savitljive pametne telefone već se neko vrijeme smatra idućim velikim valom novih tehnologija. Hoće li se to pokazati dobrom procjenom ili ne, vidjet ćemo. Ali, čini se kako proizvođači elektroničkih uređaja nemaju namjeru zaustaviti se na telefonima.

Iz Lenova je stigla objava kako pripremaju prvo savitljivo osobno računalo. Riječ je o prototipu modela iz serije ThinkPad koji savitljivu tehnologiju korištenu u smartfonima primjenjuje na znatno višoj razini.

SAM SVOJ MAJSTOR

Ne radi vam 'touchpad' na laptopu? Pokušajte ovo

Pogledaj galeriju

Razvoj koji već traje tri godine trebao bi kulminirati 2020., kad bismo trebali vidjeti gotov uređaj u sklopu serije ThinkPad X1.

Čemu bi trebalo služiti savitljivo računalo? Pa, trebalo bi biti manje i lakše za transport od sadašnjih laptopa i pritom zadržati sve ili većinu funkcionalnosti prijenosnih računala kakva poznajemo.

Lenovo ima funkcionalni prototip s 2K OLED zaslonom dijagonale 13,3 inča (33,7 centimetara) kojeg je moguće saviti tako da nije veći od tvrdo ukoričene knjige i koji ne bi trebao biti teži od jednog kilograma.

Prve recenzije kažu kako se zaslon dobro savija, ali je lošije vidljivosti kad ga se gleda pod kutom. Uređaj je moguće koristiti potpuno rasklopljenog (poput tablet računala) ili djelomično sklopljenog (kao knjigu).

Ima ugrađeno postolje na koje ga je moguće osloniti pa koristiti u kombinaciji s bežičnom tipkovnicom i trackpadom. Moguće ga je čak i koristiti kao klasični laptop, pri čemu se donja površina pretvara u digitalnu tipkovnicu ili područje za pisanje, slično kao na modelima Yoga Books sa dva zaslona.

Meet the World’s First Foldable PC Izvor: Društvene mreže / Autor: Lenovo

Druge tehničke specifikacije ovog nesvakidašnjeg uređaja zasad nisu poznate, osim da će koristiti Microsft Windows kao operativni sustav i Intelov procesor.

U planu je podrška za mobilni internet, Wacomovu digitalnu olovku, USB-C i bateriju koja bi trebala trajati cijeli dan. Također nema vijesti o tome koliko bi ovo čudo tehnologije trebalo koštati, piše Verge.