GOLEMA BAZA PODATAKA

IT divovi surađivat će na uklanjanju 'terorističkog sadržaja' s interneta

09.12.2016 u 15:01

Bionic
Reading

Facebook, Microsoft, YouTube i Twitter ovih dana su objavili kako će blisko surađivati na projektu kojim žele ograničiti širenje terorističkog sadržaja online. Zajedničkim naporima, ovi IT divovi će stvoriti golemu industrijsku bazu podataka koja će služiti za identifikaciju terorističkog sadržaja, a kako bi se on uklonio čim prije

Sustav će funkcionirati na sličan način koji već koriste organizacije da bi ograničile širenje pedofilskog sadržaja na svojim servisima. No, za razliku od svih postojećih projekata, ovaj novi neće osigurati automatsko uklanjanje sadržaja, već samo njegovu identifikaciju. Svaka tvrtka će pojedinačno odlučivati kada i kako će se sadržaj uklanjati ovisno o pravilima korištenja servisa i načina na koji definiraju teroristički sadržaj.

S jedne strane postoji veliko zanimanje da se takav sadržaj ukloni čim prije, dok s druge postoji odjek cenzuriranja.

Facebook tvrdi kako osobne informacije neće biti dijeljene u bazi podataka, no nisu jasno definirali hoće li se one ipak prikupljati. Više tehničkih informacija otkrili su u službenoj objavi. Baza podataka će se konstantno nadograđivati novim materijalom, a cijela stvar počinje djelovati od najpopularnijih društvenih mreža nadalje. IT divovi se nadaju kako će se projektu pridružiti mnogi drugi te da će ga koristiti u budućnosti.