POSVE NOVO ISKUSTVO

Isprobali smo Windows 8 na tabletu

Bionic
Reading

Windows 8 je poprilično različit od svog prethodnika, i to ponajviše zato što je riječ o operativnom sustavu koji bi (u teoriji) trebao jednako dobro raditi na stolnim i prijenosnim računalima kao i na tabletu. Imali smo prilike poigrati se potonjom varijantom

Najkraće rečeno, Windows 8 na tabletu izgleda kao Windows Phone operativni sustav na pametnim telefonima. Microsoftovo četvrtasto sučelje Metro dominira uređajem (koji je, u našem slučaju, bio ogromni neimenovani Samsungov tablet, znatno veći od iPada) i tu se odmah mora priznati Microsoftu da je napravio dobar posao.

Metro na tabletu, naime, izgleda odlično - teško ćete prstom promašiti neku aplikaciju, i sve je izuzetno jasno i pregledno.

Što je još važnije, nismo uspjeli natjerati uređaj da se sruši ili zakašljuca - tranzicije, otvaranje i zatvaranje aplikacija i raznih postavki radi izuzetno brzo i fluidno.

Naravno, dobri stari Windowsi još su tu negdje, u pozadini, pa tako - ako to želite - možete otvoriti i standardni Windows desktop, na kojem je već nešto teže prstom pogoditi aplikacije ili zatvoriti prozor. No, za to, barem u našem kratkom testiranju tableta, nije bilo ni puno potrebe, obzirom da su sve važnije aplikacije i postavke bile dostupne u sučelju Metro.

Windows 8 na tabletu krije i par zgodnih trikova - povučete li prstom bilo koji kraj zaslona, dobit ćete drugu funkciju - ili neke od postavki, ili ćete prijeći iz jedne u drugu aplikaciju. Možete čak imati i dvije aplikacije na zaslonu istovremeno, samo povucite prstom s lijeve na desnu stranu i zadržite prst negdje na dvije trećine zaslona. Nije sve posve intuitivno, no jednom kad se naviknete nema većih problema.

Nažalost, nismo imali pristup internetu pa je teško procijeniti koliko dobro radi taj dio priče, a i predinstaliranih aplikacija je relativno malo - glazba, video, vrijeme, financije, pasijans te kamera bile su neke od opcija. Ono što smo isprobali, radilo je besprijekorno, iako je sve skupa bilo pomalo siromašno mogućnostima.

Sve u svemu, Windows 8 je definitivno operativni sustav koji može pogoniti tablet i konkurirati Androidu i iOS-u. Hoće li se to uistinu i dogoditi, ovisi o mnogim faktorima, prvenstveno o tome hoće li razvojni programeri i korisnici prihvatiti novi OS. Osnovne pretpostavke su tu, a Microsoft ima još par mjeseci za poliranje OS-a; ne bismo se začudili ako Windows 8 za tablete bude jednako zreo proizvod kao Windows Phone za pametne telefone, koji, tvrde u Nokiji i Microsoftu, pokazuje stabilni tržišni rast.