TEHNO RECENZIJE

Isprobali smo Samsung Galaxy Watch 6, evo što je pokazao na testu

23.08.2023 u 09:27

Bionic
Reading

Najnovija verzija popularnog Galaxy Watcha slijedi dizajnerski jezik prethodnika te donosi nekolicinu iteracijskih nadogradnji i - novo sučelje

Nakon što je 2022. izbacio revidirani Galaxy Watch 5, pametni sat kalibriran za Samsungov ekosustav te napravljen tako se vlasnici Androida ne bi osjećali zapostavljeno, korejski tehnološki div našao se pred dilemom. Galaxy Watch5 je i dalje dobar sat, što po zanimljivom ovalnom dizajnu, što po korisnim značajkama.

Njegova ovogodišnja iteracija trebala je, sudeći po Samsungovoj sklonosti redizajnu, donijeti nekoliko stvari koje prošli uređaj ostavljaju u oblaku prašine, no imamo formulu poput one koje iz godine u godinu gledamo kod Applea.

Softver

Nov Galaxy Watch6, tim rečeno, najveći oslonac u vidu nadogradnji ima u softveru, a hardverski koraci naprijed daju se nabrojiti u četiri rečenice. Ovaj nosiv uređaj dolazi s novim čipom Exynos W930 te on, za razliku od prošlogodišnjeg, dolazi s radnim taktom od 1,4 GHz i, riječima Samsunga, performansama povećanima za 18 posto.

Drugi novitet je povećanje radne memorije na 2 GB. Treći je nov sustav klapnica za mijenjanje remenja koji olakšava personalizaciju uređaja uz dobrodošlu kompatibilnost s prethodno izašlim remenjem. Konačno, zaslon dolazi s povećanom maksimalnom svjetlinom i širim aktivnim panelom za točno 0,1 inč, što u kombinaciji s tanjim rubovima rezultira nešto manjim uređajem. I to je, uglavnom, to.

Što se korisničkog iskustva tiče, priča je više-manje ista kao kod 'petice'. Na desnoj strani uređaja nalaze se dvije tipke - Home naglašen crvenom bojom i 'nazad'. Home vas vraća na glavni ekran jednim pritiskom prsta dok dug pritisak poziva digitalnog asistenta Bixby. Ako ga pritisnete dvaput, vratit ćete se na prošlu korištenu aplikaciju. Tipke je moguće podesiti - naprimjer, možete mijenjati dug pritisak tako da njime pozivate Google Assistant ili izbornik za gašenje, a dvostruki pritisak može služiti za otvaranje bilo koje aplikacije, pokretanje određene vježbe ili opcija za pristupačnost.

Modifikacije također rade za geste - trzaj satom dolje poklapa slušalicu, trzajem gore otvara pozive ili otvara izabranu aplikaciju dvostrukim trzajem rukom gore-dolje. Mlataranje rukom ne predlažemo zato što sat često zna pogrešno interpretirati nagle pokrete, što dovodi do komičnih stvari poput otvaranja izbornika za pozive ili pokretanja vježbi u nekom neočekivanom trenutku.

Glavna nadogradnja za ovogodišnji uređaj stiže u vidu One UI Watcha 5, skina nalijepljenog preko Wear OS-a 4. Riječ je o korisničkom sučelju koje sat vizualno usklađuje s ostatkom Samsungove mobilne flote te, na oduševljenje mnogih, donosi niz manje ili više funkcionalnih značajki uparenih s kolekcijom šarenih skinova.

Sportaši i rekreativci

Ugrađeni temperaturni senzor može preko pridruženog softvera pratiti ciklus mjesečnice, a uređaj nudi i temperature predmeta u neposrednoj blizini. Puno pouzdanije funkcije dolaze u obliku mogućnosti prijenosa zaslona smartfona i njegove kontrole tijekom fotografiranja, kao i hrpe funkcija namijenjenih sportašima i rekreativcima.

Najistaknutija funkcija, određivanje treninga prema ciljanom pulsu, korisna je ako se bavite trčanjem na duge staze, a pridruženi su joj načini rada za sve od grupnog trčanja do plivanja i vježbanja u teretani. Valja napomenuti da te novosti dolaze kao softverska nadogradnja za sve prijašnje kompatibilne uređaje.

Galaxy Watch 6 u ovogodišnjoj iteraciji dolazi sa svime što smo vidjeli kod Watcha 5 - uz svjetliji zaslon (koji je bio vrlo čitak i prošle godine) i bateriju koja zbog učinkovitijeg procesora može izdržati jedan radni dan i prespavanu noć prije spajanja na punjač. Naravno, ako ste fizički aktivna osoba koja koristi sat i za praćenje raznih vježbi, baterija će trajati kraće.

Sve u svemu, novi Galaxy Watch6 je i dalje jako dobar sat koji, premda ne donosi značajnu nadogradnju u odnosu na prošlogodišnji model, daje dovoljno stvari koje će vlasnike pretprošle generacije ponukati da naprave odvažnu nadogradnju. Na koncu, ovo je i dalje jako dobar nosiv uređaj koji, makar najbolje radi ako ga spajate na Samsungov telefon, kao pametni sat predstavlja jednu od najpouzdanijih opcija za vlasnike smartfona s Androidom.

  • +3
Samsung Galaxy Watch6 Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina
  • Ime: Samsung Galaxy Watch6
  • Platforma: WearOS 4, OneUI 5
  • Ekran: 40 mm, 44 mm
  • Dimenzije: 38,8 mm puta 40,4 mm puta 9 mm
  • Konstrukcija: safirno staklo, aluminij
  • Otpornost: IP68
  • Prikaz: Super AMOLED, always-on prikaz
  • Rezolucija: 432 piksela puta 432 piksela
  • Platforma: Android Wear OS 4, One UI Watch 5
  • Čipset: Exynos W930, 1.4 GHz
  • Memorija: 16GB, 2GB RAM
  • Baterija: Li-Ion 300 mAh
  • Cijena:  319 eura
  • Ustupio: Samsung
>