FACEBOOK I TWITTER NISU DOVOLJNI

Islamska država ima vlastitu društvenu mrežu?

05.05.2017 u 15:35

Bionic
Reading

Dok Twitter i druge tvrtke gase na stotine tisuća ISIL-ovih korisničkih računa, čini se kako militanti grade vlastite privatne društvene mreže kako bi olakšali i poboljšali komunikaciju

Društveni mediji već godinama su militantima takozvane Islamske države glavni alati širenja promidžbe i novačenja novih članova. 

Direktor Europola Rob Wainwright je tijekom konferencije posvećene sigurnosti u Londonu rekao kako je tijekom dvodnevne operacije protiv islamskih ekstremista otkrivena nova mreža. 

Operacija provedena u suradnji sa Sjedinjenim Državama, Belgijom, Grčkom, Poljskom i Portugalom razotkrila je više od dvije tisuće ekstremističkih elemenata na 52 mreže online. Ali, također je otkriveno kako Islamska država razvija vlastitu platformu za društvene medije, svojevrstan vlastiti dio interneta na kojem će promicati svoju ideologiju i ciljeve.

Wainwright nije ponudio puno pojedinosti o toj mreži. Tek je rekao kako se čini da je riječ o odgovoru na povećanu pozornost tvrtki poput Googlea, Facebooka i Twittera usmjerene na uklanjanje ekstremističkog materijala. 

Dosad je jedino Twitter imao koliko-toliko uspjeha u blokiranju sadržaja povezanog uz Islamsku državu. Prema podacima Bijele kuće, objavljenim prošle godine, promet Islamske države na Twitteru pao je za 45 posto tijekom protekle dvije godine.

Sam Twitter zatvorio je 125 tisuća korisničkih računa za koje tvrdi kako su njihovi vlasnici simpatizirali Islamsku državu. 

Više: Engadget