povratak korijenima

Instagram napokon vraća kronološki red u objave, ali nije sve tako jednostavno

24.03.2022 u 10:49

Bionic
Reading

Pet godina nakon uvođenja algoritamskog uređivanja objava, Instagram se napokon vraća korijenima - uz nekoliko trikova koji će im spasiti zaradu

Instagram je 2016. najavio da će se riješiti kronološkog poretka objava u korist onog kojeg generira algoritam. Ideja iza promjene leži u ponudi sadržaja koji bi se korisniku najviše mogao svidjeti, no poanta je da na koncu nitko nije bio pretjerano sretan oko svega, što je Instagram ponukalo da razmisli o svojim potezima - skoro šest godina kasnije.

Bolje ikad nego nikad

Kompanija je krajem prošle godine najavila da će vratiti kronološki poredan feed kao alternativu onog što imamo sad. Značajka će postati dostupna svima u obliku dodatnih opcija za feed.

Točnije, radi se o dva izbora - 'Following' i 'Favorites' i da - oba funkcioniraju u obrnutom kronološkom redu. Following je u svojoj osnovi kornološki pregled 'stare škole'. Možete vidjeti objave osoba koje znate uz najnovije objave na vrhu i starije malo više prema dnu. Favorites je ista stvar samo filtrirana kroz prizmu računa koje smatrate najvažnijima.

Nažalost, ne postoji ni jedan način na koji se kronološki feed može učiniti glavnim. Pregled ćete uvijek nakon otvaranje aplikacije početi sa 'home feedom' po recepturi algoritma, što znači da se za kronološki feed mora svaki put posezati u opcije, piše The Next Web.

Kako aktivirati novi feed?

Otvorite aplikaciju i pritisnite na logotip Instagrama u gornjem lijevom kutu. Vidjet ćete izbornik sa dva gore navedena pregleda. Pritisnite na opciju i vaš će feed dobiti poredak koji ste izabrali. Ako ste birali 'Favorites' aplikacija će vas pitati za omiljene račune.

Druga metoda je odlazak na profil, klik na hamburger meni i biranje stavke 'Favorites'. Značajka izlazi sad, što znači da ćete ove opcije dobiti čim instalirate nadogradnju.

Zašto se kronološki feed ne može aktivirati svaki put kad pokrećemo aplikaciju? Odgovor je jednostavan - Instagram želi zaraditi više novca.

Algoritamski feed dizajniran je kako bi ponudio najrelevantniji sadržaj te da vas u aplikacji zadrži čim dulje. Štoviše, Instagram najavljuje uvođenje dodatnog sadržaja s računa koji ne pratite. U najnovijoj je objavi kompanija napisala da će 'kroz vrijeme dodati još prijedloga na feed koji će biti izabrani prema vašim interesima'.

Kronološki feed skriven iza nekoliko izbornika stvoren je kako bi ga korisnici aktivirali čim manje. Instagram računa da će velika većina ljudi na Instagramu s vremenom jednostavno zanemariti. Konačni rezultat je Instagram koji ne gubi na angažmanu i korisnici koji više ne mogu prigovarati da im nedostaje kronološki poredak u feedu.