IDC PROGNOZIRA

Internet stvari vrijedit će gotovo dva bilijuna dolara

05.06.2015 u 16:02

Bionic
Reading

Prema rezultatima istraživanja koje je provela analitička tvrtka IDC, vrijednost globalnog tržišta interneta stvari (Internet of Things, IoT) porast će s 655,8 milijardi u 2014. na 1,7 bilijuna američkih dolara u 2020. godini, uz godišnji rast (CAGR) od 16,9 posto

Uređaji, povezivost i IT usluge činit će te godine većinu IoT tržišta, prognoziraju u IDC-u - ukupno, više od dvije trećine tržišta, od čega će na uređaje (u što su ubrojani i moduli i senzori) otpadati 31,8 posto. Velik udio prihoda prigrabit će IoT platforme, aplikativni softver i ponude IoT-a kao usluga, navedeno je u izvješću 'Worldwide Internet of Things Forecast, 2015–2020'.

'Nosivi uređaji su potrošačima prepoznatljivo lice interneta stvari, ali prave prilike vezane su uz tržišta poslovnog i javnog sektora. IoT će pogurati tradicionalne poslovne modele prema IT uslugama i IT proizvodima, koji počinju disrupciju statusa quo u IT-u', smatra Vernon Turner, viši dopredsjednik i istraživači pri Enterprise Systems.

'U srednjoj i istočnoj Europi IoT je još u ranim fazama sazrijevanja, zbog čega predstavlja uzbudljivu priliku. Pravi uzlet počet će tijekom ove godine. Kako će tvrtke u transformaciji povezivati fizičku imovinu s digitalnom infrastrukturom, tako će moći vidjeti i prepoznavati obrasce brže, što će ih činiti učinkovitijima i otkrivati im nove prilike brzinom koju generaciju prije nije bilo moguće ni zamisliti', prognozira Milan Kalal, stariji analitičar pri IDC CEMA.