IE9 RELEASE CANDIDATE

Internet Explorer 9 u zadnjoj 'radnoj' verziji

15.02.2011 u 13:50

Bionic
Reading

Microsoft je nakon pet mjeseci objavio izlazak Internet Explorera 9 iz beta faze i dostupnost zadnje 'radne' verzije (release candidate)

Microsoft je u razdoblju od pet mjeseci isprobavao beta verziju Internet Explorera 9, za vrijeme beta testa je više od 25 milijuna korisnika interneta preuzelo IE9 i isprobalo ga na svojim računalima. Prikupljeni podaci su omogućili Microsoftu da ovih dana ponudi zadnju 'radnu' verziju (release candidate) svojeg novog internetskog preglednika. Nakon RC verzije IE9 će biti postati dostupan u finalnoj, komercijalnoj verziji.

IE9 je riješio najveći problem Microsoftovih IE preglednika, brzinu. Preglednik je razvijen na način da u potpunosti iskorištava hardverske mogućnosti računala, što razvojnim inženjerima omogućava izradu grafički bogatih internetskih stranica i aplikacija s brzim odzivom kao kod aplikacija instaliranih na računalima. Internet Explorer 9 oslanja se na procesorsku snagu čitavog računala, tako da tekst i grafiku prikazuje kroz hardversko ubrzavanje video kartice, a korištenjem mogućnosti višejezgrenih procesora još brže izvršava JavaScript operacije.

Pouzdanost preglednika osigurava već spomenuta zaštita od distribucije zlonamjernog softvera kroz socijalni inženjering, zaštita od krađe identiteta, poboljšan nadzor privatnosti tijekom pregledavanja i načina na koji korisnike prate određena web mjesta trećih strana, kao i izolacija padova kartica, na način da ostale kartice ostaju netaknute a isključene se web stranice automatski ponovno učitavaju. Preglednik vrlo jasno označava nazive domena u adresnoj traci te na taj način korisnika obavještava o lažnim web-mjestima, a korisničko iskustvo upotpunjuje nastavljanjem nedovršenih preuzimanja nakon ponovnog pokretanja, objedinjenim mjestom za nadzor preuzetih datoteka i interakciju, praćenje i upravljanje dodacima te mogućnošću oporavka od zastoja kartice s porukama i upitima u traci obavijesti s automatiziranim odbacivanjem poruka nakon određenog vremenskog razdoblja, kako bi korisniku važnije obavijesti bile uočljivije, a one manje bitne što manje ometale pregledavanje sadržaja.

Microsoft Internet Explorer 9 RC dostupan je od danas u 40 jezičnih inačica, uključujući i hrvatsku, a moguće ga je besplatno preuzeti ovdje