NAJBRŽE I NAJSKUPLJE

Intelov Xeon Phi 7290 donosi čak 72 procesorske jezgre!

23.06.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Intelov novi Xeon Phi čip je do sada njihov najbrži i najskuplji. U njemu se kriju 72 procesorske jezgre na radnom taktu od 1,5GHz, a s cijenom od kakvih 42 tisuće kuna, jasno je da nema šale. I uistinu, ovakvo što definitivno nije namijenjeno uobičajenim računalima

Prema pisanju PCWorlda, novi Xeon Phi je 'nusproizvod' napuštenog projekta Larrabee, Intelovog prvog GPU rješenja. Xeon Phi svoje mjesto ipak je našao u svijetu superračunala i strojnog učenja.

Prve isporuke ovog monstruoznog čipa očekuju se u rujnu, a Intel planira prodavati i 'sporija' rješenja sa 64 do 68 procesorskih jezgri. Baš kako se i vidi s naslovne ilustracije, ovi paketi su praktički dizajnom vrlo slični grafičkim karticama, a služit će kao koprocesori za rješenja kojima srce čine Xeon E5 čipovi.


Novi Xeon Phi paket u sebi donosi 16GB memorije te podržava do 384GB DDR4 memorije u sustavu. U svom radu Xeon Phi 7290 'vuče' kakvih 245W, a Intel vjeruje kako je njihovo rješenje kudikamo bolje za svijet superračunala i strojno učenje nego li (postojeća) GPU rješenja.

Via PC World