DRUGA ARHITEKTURA

Intel će osigurati još brži razvoj i skaliranje IoT rješenja

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 06.11.2015 06:57
  • Objavljeno 06.11.2015 u 06:57
Internet of Things

Internet of Things

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Intel svakim danom sve više utvrđuje svoju poziciju u Internet of Things (IoT) svijetu. Ovaj put priopćavaju kako su predstavili novu referentnu arhitekturu za platformu Intel IoT, čime žele stvoriti jednu od najpotpunijih ponuda u tom tržišnom segmentu

Drugom referentnom arhitekturom omogućit će se brži izlazak i razvoj proizvoda, ali i skaliranje rješenja za internet stvari. Proizvodi vezani uz to obuhvaćaju nove Intel Quark procesore, namijenjene upravo za IoT. Tu su još i Wind Riverovi besplatni i jednostavni operativni sustavi koji obuhvaćaju analitičke mogućnosti i paket za cloud.

'Intel je danas dodatno ojačao svoj položaj na području interneta stvari te nastavio s ponudom sveobuhvatnog skupa gradivnih elemenata u snažnoj zajednici korisnika kako bi omogućio iskorištavanje prilike koju nudi internet stvari', izjavio je Doug Davis, viši potpredsjednik Intelova odjela IoT Group. 'Naši klijenti sada mogu lakše skalirati rješenja iz svijeta stvari za oblak, i to zahvaljujući procesorima Intel Quark za IoT te Wind Riverovu besplatnom operacijskom sustavu za mikrokontrolere povezanom s oblakom.'


Osnovni cilj nove referentne arhikteture je zapravo razgranatoj Intelovoj zajednici korisnika omogućiti jednostavan razvoj, zaštitu i integraciju pametnih stvari. Ovim se pokušava osigurati brže inoviranje na tržištu, što je pak moguće zahvaljujući smanjenju složenosti.

Prva tvrtka koja je predstavila rješenja za IoT na novoj Intel IoT platformi je SAP.

Što se hardvera tiče, Intel Quark SE SoC i mikrokontroleri Intel Quark D1000 i D2000 imaju glavnu ulogu. Oni nude snažnu i energetski učinkovitu procesorsku obradu, za koju tvrtka navodi da je idealna kombinacija za internet stvari. Intel navodi kako je QUark D1000 dostupan već danas, dok će Quark D2000 tržište ugledati do konca ove godine. Intel Quark SE sustav na čipu namijenjen IoT segmentu očekuje se u prvom dijelu 2016. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!