nova 'lakša' verzija

Instagram je u tajnosti izbacio aplikaciju kojom će preteći Snapchat

30.06.2018 u 20:53

Bionic
Reading

Osim što je nedavno prilagodio svoju mobilnu web stranicu, Instagram od ovog tjedna testira i Lite verziju aplikacije koja se neće mnogo razlikovati od originalne, no ipak će zauzimati puno manje prostora

Stiže dobra vijest za sve koji žele 'olakšati' svoj mobitel i napraviti mjesta za bitnije stvari, a ne žele se odreći omiljenih aplikacija. Instagram je upravo izbacio svoju Lite verziju. Na Google Play trgovini, gdje se pojavio bez prethodne najave, piše kako je 'aplikacija Instagram Lite mala, omogućujući vam uštedu prostora na telefonu i brzo preuzimanje'.

Koliko se Lite zapravo razlikuje od prave aplikacije?

Vrlo malo. Sa samo 573 kilobajta, Instagram Lite je osjetno manji od originalne aplikacije koja ima 32 megabajta. Omogućuje uređivanje fotografija filtrima i njihovo postavljanje na profil ili Priče, gledanje priča i pregledavanje kartice Istraži, ali trenutačno nedostaju opcije za dijeljenje videozapisa i slanje izravnih poruka. No za sada je dostupna u ograničenom broju zemalja.

Instagram Lite rješava mnoge probleme uobičajene među korisnicima koji korite starije modele telefona, imaju manje prostora za pohranu, spajaju se na sporije mreže ili koji ne žele plaćati skuplje pakete mobilnih podataka samo kako bi koristili Instagram.

od Youtubea do karata

Zaustavite ove Android aplikacije prije nego što potroše vaš mobilni internet

Pogledaj galeriju

Korisnici neće morati izbrisati fotografije ili druge aplikacije kako bi napravili mjesta za instalaciju lakše verzije, čekati dugo dok se skida ili platiti za preuzimanje.

Slijedi širenje na druga tržišta

Lite verzija je stigla nakon što je Instagram izbacio revidiranu mobilnu web stranicu koja je pokrenuta prošli mjesec, također dizajnirana za zemlje u razvoju.

Glasnogovornik Instagrama potvrdio je za TechCrunch da se Instagram Lite ovog tjedna počeo testirati u Meksiku: 'Ispitujemo novu verziju Instagrama za Android koja zauzima manje prostora na uređaju, koristi manje podataka i pokreće se brže'. Tvrtka još nije rekla hoće li se oglasi ubrzo priključiti. Kasnije ove godine aplikacija će se proširiti na više zemalja, te će dodati mogućnosti slanja poruka i videozapisa.

Prvi je s Lite verzijama počeo Facebook

Trend 'Lite' aplikacija odnedavno je uzeo maha. Najprije je Facebook lansirao Facebook Lite 2015. I verzija je dobro zaživjela. U dvije godine skinulo ju je 200 milijuna ljudi. Dobra reakcija je otvorila put za pokretanje Messenger Litea, a zatim je i Uber najavio izdavanje vlastite Lite aplikacije ranije ovog mjeseca. Korisnici su očito nestrpljivo čekali lakše izdanje Instagrama, budući da je neslužbena Facebook stranica zabilježila više od 2000 lajkova.

  • +2
Ovako Uber zamišlja zračne luke za svoje leteće taksije Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Boka Powell

Instagram je prošli tjedan na predstavljanju nove platforme za duže videozapise IGTV priopćio kako je dosegao brojku od milijardu mjesečnih aktivnih korisnika. Time je potvrđen trend koji pokazuje kako svaka četiri mjeseca naraste za približno 100 milijuna korisnika, Velik dio korisnika dolazi iz zemalja u razvoju, a, budući da je Snapchat zanemario međunarodna tržišta kako bi se usredotočio na tinejdžere u SAD-u, Instagram i WhatsApp su iskoristili velike korisničke baze u zemljama poput Indije i Brazila.