hrvatski astronomski savez

Impresivan prizor: Sinoć je na nebu iznad Hrvatske izgorio meteor bolid

17.07.2023 u 11:35

Bionic
Reading

Hrvatski astronomski savez javlja o sinoćnjem bljesku meteora bolida iznad naše zemlje. Meteor bolid je iznimno velikog sjaja, a brojni su imali prilike opaziti ga sinoć. Nevjerojatan prizor bio je vidljiv na nebu malo prije ponoći

Kako navodi Hrvatski astronomski savez, sinoć u 21:51:13 po srednjem griničkom vremenu (UT) na nebu iznad Hrvatske zabljesnuo je vrlo sjajan meteor bolid. Zabilježilo ga je 14 kamera hrvatske, odnosno Globalne meteorske mreže, od čega osam kamera u Hrvatskoj, četiri u Češkoj i po jedna u Mađarskoj i Sloveniji.

Meteor pripada meteorskom potoku Srpanjski Pegazidi, a zanimljiv po tome što je bio jako sjajan, poput punog Mjeseca, i što je započeo vidljiv dio leta na vrlo velikoj visini od 170 kilometara, što je također prava rijetkost.

  • +8
Meteorski potok Srpanjski Pegazidi iznad Hrvatske Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Global Meteor Network / Hrvatski astronomski savez

Za ovim tijelom neće biti potrage jer je iz analize snimaka jasno da je sasvim izgorio na visini malo višoj od 83 kilometra, a trag koji je ostavio za sobom visinski su vjetrovi raznosili čak desetak minuta, javlja Hrvatski astronomski savez.