Mali "transformer"

Ima nešto jako simpatično u NASA-inom novom robotiću PUFFER

19.03.2017 u 13:50

Robot PUFFER u akciji
Robot PUFFER u akciji Izvor: tportal.hr / Autor: NASA
Bionic
Reading

Minijaturnih dimenzija, simpatičnog izgleda i kretnji koje podsjećaju na nešto uistinu živo, robotić PUFFER možda bi svatko poželio za kućnog 'ljubimca', no on ima kudikamo ozbiljniju ulogu - onu u istraživanju svemira

NASA ne bi bila to što je da ime PUFFER nema značenje. U ovom slučaju riječ je o akronimu za Pop-Up Flat Folding Explorer Robot, što je zapravo izvrstan opis za robotića inspiriranog origamijem, japanskom tehnikom izrade dvodimenzionalnih i trodimenzionalnih objekata od papira. 

Mala masa, kompaktne dimenzije i fleksibilnost karakteristike su ovog robota koji je razvijen kao vrhunska opcija za istraživanje nekih od najnepogodnijih krajolika Sunčevog sustava. PUFFER može preživjeti pad s tri metra visine pod gravitacijom kakva vlada na Marsu, može se penjati na usponu pod 45 stupnjeva i još mnogo toga. Zapravo, u NASA-i ovakve robote vide u budućnosti kako istražuju pećine na Marsu koje je stvorila lava, ili 'kaotične' terene Jupiterovog ledenog mjeseca Europe. 

Robot PUFFER osjeti prepreke i prilagođava oblik za dalje kretanje Autor: NASA
PUFFER može iskoristiti i posebnu konfiguraciju za kretanje vrlo klizavim terenom Autor: NASA

No, to nije sve. Ovakvi robotići su jednostavno premaleni kako bi samostalno izvodili misije te su u NASA-i zapravo zamislili sustav s matičnim roverom koji bi jednostavno iz sebe izbacio brdo minijaturnih PUFFER-a za potrebe istraživanja. Nije teško zamisliti ni više različito opremljenih robotića u jednom matičnom roveru, namijenjenih istraživanju različitih terena. Kada primjerice rover naleti na otvor špilje, unutra pusti niz minijaturnih robota prilagođenih kretanju u takvim uvjetima, dok za površinsko istraživanje služi drugačija konfiguracija. 

Ove godine NASA-ini inženjeri će izvesti još testova, od kojih je najupečatljiviji onaj u pustinji Mojave. Ovaj teren će poslužiti kao testni poligon za robotiće koji bi jednog dana mogli istraživati Mars. 

Via Motherboard