ANALIZA POKAZALA

IE 9 blokira 99 posto zlonamjernog softvera

30.12.2010 u 14:21

Bionic
Reading

NSS Labs, nezavisno udruženje za istraživanje i testiranje informacijske sigurnosti, objavilo je kako Internet Explorer 9, zahvaljujući dodatnom filtriranju sadržaja, nudi najviši stupanj zaštite korisnika. Rezultat je to nedavnog istraživanja koje je pokazalo da Microsoftov internetski preglednik, zahvaljujući tzv. SmartScreen filteru, uspješno zaustavlja 99% zlonamjernog softvera distribuiranog socijalnim inženjeringom

'Neprekidno radimo na zaštiti korisnika od online prijetnji, da bi im ponudili bezbrižno pregledavanje internetskih sadržaja. Kroz iskustvo koje smo stekli u razvoju Internet Explorer 8, razvili smo nov i još pouzdaniji preglednik, čiju je beta inačicu u prvih šest tjedana preuzelo više od 10 milijuna ljudi. Zahvaljujući ugrađenim sigurnosnim tehnologijama i funkcijama zaštite privatnosti, naši internetski preglednici postigli su izuzetne rezultate pri testiranju, čime korisnicima omogućavamo najbolju zaštitu na webu', rekao je Kristijan Kramarić, voditelj grupe proizvoda klijentskog softvera u Microsoftu Hrvatska. 

Zlonamjeran softver sve učestalija je sigurnosna prijetnja za korisnike interneta. Broj napada socijalnim inženjeringom u neprekidnom je porastu i utječe na način na koji ljudi koriste internet, a istraživanja nezavisnih analitičara ukazuju da je po prvi put broj povredivosti u internetskim preglednicima premašio je broj ranjivosti operativnih sustava. To potvrđuju i statistike tvrtke Trend Micro, koje pokazuju da 53 posto zlonamjernog softvera dospijeva na računala kroz internet a svega 12 posto kroz e-mail, kao i izvješća Symanteca, koja ukazuju da je u 2010. godini socijalni inžinjering bio primarni način napada na korisnike. 

Udruženje NSS Labs učinilo je dvije neovisne analize, kako bi procijenilo učinkovitost zaštite internetskih preglednika. Testiranje je trajalo 11 dana, korištenjem NSS Labs metodologije testiranja uživo, a ispitani su preglednici Internet Explorer 8, Internet Explorer 9 beta, kao i posljednje inačice preglednika Firefox, Safari, Chrome i Opera. Microsoftov posljednji internetski preglednik je tijekom testiranja blokirao tri do pet milijuna malware i phishingnapada dnevno, a od prestavljanja do danas zaustavio je više od 1,2 milijarde napada.

Najnovije inačice preglednika Internet Explorer moguće je preuzeti sa stranica http://windows.microsoft.com/ie9, a informacije o tome kako zaštititi osobne informacije i računalo dostupne su na stranicama http://www.microsoft.com/croatia/security/default.mspx. Izvješće o istraživanju udruženja NSS Labs o sigurnosti internetskih preglednika, dostupno je na adresi http://www.nsslabs.com/research/endpoint-security/browser-security/