SMIONA PROCJENA

IDC optimističan: Hrvatsko IT tržište rast će sedam posto

07.05.2014 u 06:51

Bionic
Reading

Svoju procjenu analitičari domaćeg ogranka IDC-a temelje, između ostalog, na informatičkim projektima koje će biti potrebno obaviti zbog ulaska u Europsku uniju, ulaganja u podatkovne centre te isporukama pametnih telefona i tableta

Prema godišnjem istraživanju analitičke tvrtke IDC Adriatics, informatičko tržište Hrvatske u 2013. iskazalo je slične vrijednosti u odnosu na prethodnu godinu - poraslo je za neznatnih 0,7 posto te pritom doseglo vrijednost od 6,17 milijardi kuna.

Mjereno američkim dolarima, vrijednost tržišta porasla je za 3,3 posto u odnosu na 2012. godinu na 1,08 milijardi USD.


IDC Adriatics očekuje blagi oporavak IT potrošnje u 2014. No, u srednjem roku očekuju kako će IT tržište rasti prosječnom godišnjom stopom od 7,1 posto te ostvariti vrijednost od 1,52 milijarde USD u 2018. godini.

'Umjeren oporavak domaćeg IT tržišta očekujemo u ovoj i idućoj godini, nakon šest godina pada. Implementacije treće razvojne platforme poput big data aplikacija, porast računarstva u oblaku i mobilnih aplikacija te korištenje društvenih mreža u svakodnevnom poslovanju, pozitivni su trendovi koji se polako prelijevaju s globalnog na domaće IT tržište', napominje Ana Papež, regionalna direktorica tvrtke IDC Adriatics.

Svoju izrazito optimističnu procjenu o rastu većem od sedam posto u IDC-u temelje na projektima vezanim uz uvođenje schengenskog graničnog režima i drugima za koje će sredstva biti povlačena iz sredstava Europske unije, razvoju i proširivanju podatkovnih centara, ali i povećanim isporukama pametnih telefona te tableta.

Treba, doduše, napomenuti kako je domaće informatičko tržište sada otprilike na istoj razini na kojoj je bilo 2006. i 2007. godine.

Na prošlogodišnji rezultat veliki je utjecaj imala fiskalizacija, kao i projekti poput ISPIS-a, Državne geodetske uprave, podatkovnih centara...


Većina tehnoloških kategorija u 2013. godini je iskazala rast vrijednosti izražene u američkim dolarima. U segmentu hardvera najsnažniji rast su zabilježile isporuke pametnih telefona i tableta, a umjeren porast ispisni uređaji te x86 poslužitelji, dok su blago opale vrijednosti isporučenih stolnih i prijenosnih računala. Izraženiji pad vidljiv je na tržištu uređaja za pohranu podataka.

IT usluge bile su najveća zasebna kategorija s udjelom od 31 posto, pakirani softver zauzeo je 16 posto, a osobna računala zauzela su 15 posto u ukupnoj vrijednosti domaćeg IT tržišta u prošloj godini.

Na domaćem tržištu IT usluga, Combis je zadržao vodeću poziciju, kao i Microsoft na tržištu pakiranog softvera (koji je nakon nekih šest godina uspio prestići SAP), dok je HP bio prvak na cjelokupnom tržištu računala i ispisnih uređaja u 2013. godini.

Na IT najviše troši državna uprava, banke i telekom. Rast su bilježili sektori sistemski integracije te podrške za hardver i softver, dok su u padu edukacija i outsoucing.