ISTRAŽIVANJE

IDC očekuje rast poslovnih društvenih mreža

28.04.2014 u 16:00

Bionic
Reading

Analitička kuća IDC Adriatics objavila je, u suradnji s tvrtkom Infocumulus, prvo (ali ne i zadnje) zajedničko istraživanje na temu Enterprise Social Networks. Pokrili su 150 hrvatskih i 200 regionalnih tvrtki

Istraživanje daje pregled ključnih poslovnih izazova koji su prepoznati u svakoj kompaniji, a odnose se na timski rad i kolaboraciju te poslovnu agilnost - područja koja se mogu poboljšati implementacijom Poslovno socijalne mreže (ESN).

Uz identificiranje izazova ovaj izvještaj sadrži i niz primjera studija slučaja koji se mogu primjeniti u rješavanju potencijalnih izazova s referencom na pojedine aspekte poslovno društvene mreže.


Izvještaj je namijenjen postojećim i budućim korisnicima (ESN) kako bi im olakšao/pomogao pri identificiranju strategije za ESN implementaciju.

Glavna namjena studije jest educiranje tržišta u svezi poslovne vrijednosti koja može biti ostvarena putem implementacije poslovno društvene mreže kao i prikaz trenutne situacije precepcije i primjene ESN-a.

Istraživanje je provedeno među hrvatskim kompanijama (oko 150 krajnjih korisnika, kao primjer je naveden Span) i uspoređeno s regijom Adriatic (200 tvrtki). Uključene su bile uglavnom veće tvrtke, među kojima su bile zastupljene i one iz financijskog sektora.

Prema nalazima istraživanja IDC Adriatics i Infocumulus očekuju daljnje investicije u tehnologije za ESN, i to s aspekta i ponude i potražnje. Očekivani rezulat ovih investicija je rast ESN tržišta koje je trenutno u ranoj fazi razvoja na regionalnom nivou.

'Privatne društvene mreže pružaju zaposlenicima novi kanal za komunikaciju i suradnju koji je prilagođen izmjeni nestrukturiranih informacija i neformalnoj komunikaciji.

Kod izrade planova, pripreme dokumentacije ili rada na projektu danas osim sadržaja koji uobičajeno pronalazimo na intranetu ili e-mail arhivi, upravo ovakav vid informacije nedostaje za dobivanje cjelovitog pregleda materije i posljedično lakšeg odlučivanja.

Nije iznenađujuće da su najpopularnije ESN mreže one na regionalnom nivou koje su podržane od strane glavnih IT vendora: Yammer (Microsoft) i Connections (IBM), s obzirom na aktivnu promociju novih tehnologija kroz konferencije i korisničke radionice u koju te tvrtke ulažu kroz svoje podružnice u zemljama regije Adriatic', izjavio je Stjepan Vuković, konzultant tvrtke Infocumulus.

Za korištenje ESN-a nije presudna veličina tvrtke - primjenjive su na one s desetak zaposlenih, kao i na one s više od sto tisuća djelatnika. U IDC-u zasad nemaju procjenu veličine tržišta. Infocumulus je podigao pet-šest takvih mreža u zadnjih godinu i pol.

Obje kompanije su izjavile da je ovo tek početak dugoročne i uspješne suradnje te najavljuju još ovakvih istraživanja.