ELEKTRIČNI AUTOMOBILI

I Ford radi ljutog konkurenta za Teslin Model 3?

01.05.2016 u 09:50

Bionic
Reading

Ford je objavio vrlo pozitivne rezultate za prvi poslovni kvartal. Ohrabreni dobrom prodajom, čini se da iza kulisa i oni pripremaju navalu na tržište električnih vozila. Analitičari su za vrijeme konferencijskog poziva čelnika kompanije Marka Fieldsa pitali i što konkretno spremaju za konkuriranje Tesla Motorsu

Od ovog ključnog pitanja danas malo koji proizvođač može 'pobjeći'. Priprema li Ford onda električno vozilo s dometom od kakvih 300 kilometara? Fields je isprva odbio odgovoriti izravno, posebno kada su u pitanju rokovi i tehničke karakteristike, no nije krio kako ovaj automobilski div uistinu nešto i priprema.

'Apsolutno (...) želimio biti među vodećima ili čak na čelnoj poziciji po tom pitanju', rekao je Fields dodavši kako Ford investira 4,5 milijarde dolara za 'elektrifikaciju lepeze vozila'. 'Pripremamo se za to', izjavio je Fields upitan za sve vrelije tržište elektirčnih vozila.


U ovom trenutku se možda ne prodaju, no oči javnosti su definitivno uprte u Chevrolet Bolt (tj. Opel Ampera-e za europska tržišta) te Tesla Motors Model 3. Ova dva vozila će biti pristupačnije cijene i svakako imaju potencijal utabati stazu za niz drugih potpuno električnih vozila.

Ford Focus EV već sada postoji u floti vozila, no nikako nije riječ o vozilu krojenom isključivo za električni pogon (domet mu je manji od 150km) kao što to radi konkurencija. Pitanje više nije hoće li Ford početi raditi na potpuno električnom modelu iz temelja, već - kada.