sve nadohvat dlana

Huaweijeva serija P40: Studio u tvom džepu

12.06.2020 u 12:41

Bionic
Reading

Huawei je 26. ožujka izbacio na tržište svoju najnoviju generaciju pametnih uređaja - seriju P40, koja predstavlja ogroman napredak u mobilnoj fotografiji. Serija P40 opet se istaknula u ovom području srušivši rekord na ljestvici portala DxOMark, na kojoj je P40 Pro dobio 128 bodova po njihovim mjerilima

Serija P40 dolazi s novom kamerom Ultra Vision Leica. Kamerom Ultra Vision od 50MP, ultra širokokutnom filmskom kamerom Ultra Wide Cine od 40MP, funkcijom SuperZoom Array koja obuhvaća telefoto leće s optičkim povećanjem 3x i 10x, i kamerom 3D Depth Sensing, P40 Pro+ postiže izvrsnu jasnoću na svim žarišnim duljinama i u svim svjetlosnim uvjetima.

Počevši od pametnog telefona P20 Pro, Huaweijeva serija P vodećih pametnih uređaja osigurava jasne fotografije pri slabom osvijetljenju. Kamera Ultra Vision serije P40 opremljena je senzorom veličine 1/1,28 inča s 2,44μm piksela. Veći senzori i veličina piksela hvataju više svjetla, što značajno poboljšava kvalitetu slike u lošijim svjetlosnim uvjetima.

Povrh toga, senzor Ultra Vision serije P40 koristi RYYB filter boja, koji zamijenjuje zelene piksele žutima, na taj način povećavajući unos svjetla za 40%. U usporedbi s RGGB senzorom pametnog telefona S20 Ultra, RYYB filter boja može postići puno veću osjetljivost na svjetlo. Serija P40 također se može pohvaliti čipsetom Kirin 990 5G Soc, koji je značajno snažniji od svog prethodnika, čipseta Kirin 980 koji se nalazi u modelu P30. Ova peta generacija procesora slikovnog signala može mnogo točnije prenijeti boje.

Želite fotografirati kao profesionalac? Više ne morate imati DSLR fotoaparat. Napredak ostvaren u mobilnoj fotografiji serijom P40 omogućava svakom korisniku da postane profesionalni fotograf.

Čipset Kirin 990 5G koristi neuralnu procesnu jedinicu arhitekture Da Vinci za omogućavanje obrade podataka umjetnom inteligencijom i primijenjuje algoritme umjetne inteligencije sljedeće generacije koji su izrađeni upravo za portrete. Svojom mogućnošću da identificira više od 90 različitih značajki lica, ova neuralna procesna jedinica lako pretvara svaki portret u izuzetno umjetničko djelo. Multispektralni senzor temperature boje s algoritmom umjetne inteligencije za automatsko određivanje ravnoteže bijele boje (AI AWB algoritam) također značajno poboljšava točnost boja.

Još jedna izuzetna prednost pametnog telefona P40 je uvođenje Huaweijevog softwarea XD Fusion Image Engine po prvi put. On osigurava visoku kvalitetu objedinjavanjem podataka snimljenih s više kamera za optimiziranje teksture kose, zjenica, tkanine i drugih tekstura u slici na razini piksela. Također doprinosi poboljšanju portreta s pozadinskim osvjetljenjem, portreta sa zamagljenom pozadinom (bokeh), višestruke ekspozicije te tehnika obrade umjetnom inteligencijom kako bi se izbjeglo preeksponiranje.

Fotografija je oduvijek jedinstveni medij izražavanja, a i danas privlači potrošače u velikom broju. U ovo moderno doba stalno fotografiramo sebe, naše prijatelje i druge osobe u našim životima, i zatim dijelimo fotografije diljem svijeta. Telefoto kamera s optičkim povećanjem 3x na uređajima P40 Pro+ može stvoriti neke od najboljih i najprirodnijih portreta koji postoje budući da donosi žarišnu duljinu koja je gotovo istovjetna 85-milimetarskom objektivu DSLR fotoaparata, i smanjuje iskrivljenje objektiva. Može se reći da je serija P40 uistinu stvorena da od svakog korisnika učini profesionalnog fotografa.

Inovacije uključene u seriju P40 ne završavaju na tehnologiji. Ovi novi pametni telefoni također predstavljaju istraživanja novih materijala i komponenti. Moćne kamere na seriji P40 koriste legure sa svojstvom pamćenja oblika za smanjivanje komponenti za optičku stabilizaciju slike bez ugrožavanja kvalitete.

Huawei se također udružio s brandom profesionalne fotografske rasvjete iz Švedske Profoto na razvoju prijenosnog studijskog svjetla koje stane u džep. Time je svima postala dostupna profesionalna studijska rasvjeta koja fotografije dovodi na višu razinu.

Huaweijeva serija P40 uistinu je mali fotografski studio u vašoj ruci. Više ne moramo kupovati ni unajmljivati skupu opremu ni trošiti vrijeme na savladavanje profesionalnih tehnika kako bi snimili noćne fotografije i studijske portrete profesionalne kvalitete. Sa serijom P40 svatko može postati majstor fotografije.