MOBILNA INDUSTRIJA

Huawei po prvi put u povijesti premašio Samsung brojem isporučenih smartfona

30.07.2020 u 12:39

Bionic
Reading

Analitičari ovaj razvoj događaja pripisuju globalnoj pandemiji koja je na negativni način utjecala i na veliku većinu mobilne industrije

Kineski mobilni gigant Huawei po prvi je put u povijesti uspješno prestigao Samsung po broju isporučenih mobilnih uređaja, tvrdi analitička kompanija Canalys. Huawei je, podsjetimo, godinama gajio ambicije za prestizanjem Samsunga kao vodećeg prodavača smartfona na svijetu te je, prema brojkama koje je objavio Canalys, to uspio napraviti u razdoblju između travnja i lipnja ove godine.

Ovo, napominju insajderi, ne znači da će Huawei mjesto na vrhu držati dugo vremena, s obzirom da je njegov dolazak na čelo proizvođača smartfona izravni rezultat globalne pandemije. Canalys tvrdi da su 55.8 milijuna Huaweijevih smartfona 5 posto niži, dok je Samsungov broj isporučenih smartfona pao za 30 posto, smanjivši ga na 53.7 milijuna. Također valja naglasiti da se preko 70 posto Huaweijevih uređaja prodaje u Kini koja, prema izvješćima, nije pretrpila toliku štetu od Covida-19 kao neka tržišta kojima dominira Samsung.

'Naše poslovanje je pokazalo iznimnu otpornost tijekom ovih teških vremena' komentirali su predstavnici Huaweija u razgovoru za The Verge. 'Uoču razdoblja neusporedivog globalnog ekonomskog usporavanja i izazova, nastavljamo rasti i etablirati vodeću poziciju pružavši inovativne proizvode i iskustva'.

Ben Stanton, analitičar iz Calaysa tvrdi da je ovaj rezultat nešto što prije godinu dana nitko nije ni sanjao. Da nema Covida-19, on se ne bi ni desio, što znači da su Kina i Huawei iskoristili državni gospodarski oporavak za ponovno pokretanje biznisa smartfona'.

Unatoč vrlo jakom hardveru, Huaweijevi telefoni se sve teže prodaju kupcima izvan Kine, prije svega zbog manjka Googleovih usluga. Samsung, u drugu ruku, vjeruje da će iduće godine porasti zarada zato jer će početi prodavati novi flaghship, izvještava The Verge.