SUPERBRZI MOBILNI INTERNET

HT započeo testiranje 4G mreže u Rijeci

01.04.2011 u 11:10

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom je postavio pet LTE baznih stanica u Rijeci u svrhu testiranja te demonstrirao novinarima brzinu prijenosa podataka u mobilnoj mreži četvrte generacije

Hrvatski Telekom u suradnji s tvrtkom Huawei pokrio je širi centar Rijeke signalom mobilne mreže četvrte generacije. Pet baznih stanica baziranih na LTE tehnologiji proizvod su kineske tvrtke Huawei, a postavljene su u svrhu testiranja. Mogućnosti LTE mreže novinarima su predstavili Goran Toplek, direktor Odjela za planiranje i i izgradnju radijskih pristupnih mreža HT-a, i Andy Lee, izvršni direktor tvrtke Huawei Technologies. Demonstracija je započela ostvarivanjem videovezu sa Zagrebom, pri čemu su sugovornici na obje strane veze bili spojeni putem LTE baznih stanica.

Nakon toga je uslijedila demonstracija prijenosa podataka koji su s interneta preuzimani brzinom od 150 megabita u sekundi. Za potrebe demonstracije preuzimana je besplatna znanstvena literatura u izdanju riječke tvrtke InTech. Teoretska propusnost mobilne mreže bazirane na LTE tehnologiji je 173 megabita u sekundi pri preuzimaju i 58 megabita u sekundi pri slanju podataka.

Hrvatski Telekom je po prvi puta demonstrirao LTE mrežu u Zagrebu u listopadu 2010. godine. Riječka demonstracija videopozivanja u visokoj kvaliteti zvuka i slike se oslonila na bazne stanice postavljene u to doba. Hrvatski Telekom će nastaviti sa testiranjem LTE mobilne mreže do kraja 2011. godine, a početkom 2012. očekuje se početak komercijalne primjene.