BRZI MOBILNI INTERNET

HT i Huawei u Rijeci predstavili LTE testnu mrežu

31.03.2011 u 14:36

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom je u suradnji s tvrtkom Huawei danas u Rijeci po prvi put implementirao 'živu' LTE testnu mrežu, koja donosi brzi mobilni prijenos podataka

S partnerima iz tvrtke Huawei, čiju opremu HT u svojoj mreži testira, predstavljene su najveće brzine downloada podataka u mobilnoj mreži ikad postignute u Hrvatskoj.

Po prvi put u Hrvatskoj uživo je iz Rijeke uspostavljena visoko kvalitetna video konferencijska veza sa Zagrebom gdje su svi sudionici video konferencije bili spojeni preko LTE mreže. Tijekom demonstracije okupljeni uzvanici su imali priliku isprobati i neke od usluga koje je moguće ostvariti uz ovu najnapredniju tehnologiju, poput surfanja web-om kojim je demonstrirana brzina rada s internetom, streaminga kojim je demonstrirano kontinuirano prenošenje multimedijskih sadržaja visoke kvalitete te usluge 'video na zahtjev', koja jasno pokazuje vrhunsku kvalitetu mreže. Također, prvi put u Hrvatskoj prezentiran je stick za mobilni internet koji podržava LTE tehnologiju na svim frekvencijskim područjima te 2G i 3G tehnologiju.

Testna LTE mreža postavljena je u centru Rijeke na frekvenciji 1.800 MHz na kojoj se nalazi i HT-ova GSM mreža. Ova frekvencija je izabrana jer je realno za očekivati da baš ovaj spektar bude dostupan za implementaciju LTE tehnologije.

'Kao inovator i lider u svom području korisnicima nudimo najnaprednije usluge fiksne i mobilne tehnologije te interneta. Kontinuirano ulažemo u razvoj naše mreže kako bi naši korisnici u svakom trenutku mogli koristiti najnaprednije usluge iz svijeta telekomunikacija. Danas Rijeka, a uskoro i cijela Hrvatska će se moći uvjeriti u sve prednosti koje nam ova nova tehnologija donosi u životu i poslovanju.', izjavio je Goran Toplek, direktor Odjela za planiranje i izgradnju radijskih pristupnih mreža HT-a.

'Sretni smo što nam je pružena prilika da zajedno s HT-om, našim najvećim lokalnim korisnikom, ulažemo u razvoj najnaprednijih mobilnih tehnologija. Posebno smo ponosni što smo prilikom testiranja u Rijeci postigli najveće brzine prijenosa podataka u mobilnoj mreži u Hrvatskoj. Uvjereni smo da će ovo zajedničko ulaganje doprinijeti unapređenju iskustva korištenja podatkovnih usluga hrvatskim građanima, sukladno Huawei-ovoj viziji 'Upotpuniti život kroz komunikacije'', istaknuo je gospodin Andy Lee, izvršni direktor Huawei Technologies.

Ulaganje u znanje i inovacije jedna je od važnih odrednica poslovanja Hrvatskog Telekoma. Stoga su izuzetne brzine downloada podataka na konferenciji za medije prikazane upravo u suradnji s mladom i uspješnom riječkom tvrtkom InTech koja se bavi modelom izdavaštva znanstvene literature prema kojemu se na internetu sva izdanja u cijelosti nude na besplatni download.

Hrvatski Telekom je u listopadu 2010. godine po prvi put u Hrvatskoj uživo demonstrirao implementiranu LTE testnu mrežu čija se komercijalna primjena u Hrvatskoj očekuje početkom 2012. godine.