u suradnji s deutsche telekomom

Hrvatski Telekom omogućuje 5G roaming i u Njemačkoj

08.07.2021 u 09:52

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom je u suradnji s Deutsche Telekomom osigurao da hrvatski korisnici u Njemačkoj i njemački korisnici u Hrvatskoj sada mogu koristiti pogodnosti 5G mreže

5G mreža Hrvatskog Telekoma, pokrenuta 2020. godine na 2,1 GHz, neprestano se razvija i trenutno pokriva 76 hrvatskih gradova, 11 općina i 2 milijuna stanovnika.

Deutsche Telekom je svoju komercijalnu 5G mrežu u Njemačkoj pokrenuo u rujnu 2019. godine i ona u ovom trenutku koristi frekvencije od 2,1 GHz i 3,6 GHz te pokriva više od 66 milijuna ljudi u više od 5000 gradova. Od toga više od 50 gradova koristi prednosti brze mreže na 3,6 GHz.

Svi korisnici s uređajima i pretplatničkom tarifom koji podržavaju 5G mogu bez dodatne naknade uživati u prednostima 5G mreže Deutsche Telekoma u područjima pokrivenima s 5G-om, a sukladno roaming uvjetima temeljenim na principu 'u roamingu kao kod kuće' i politici pravedne uporabe za EU roaming, koja je uključena u njihovu tarifu. Korisnici Deutsche Telekoma, s odgovarajućim uređajem i tarifom, mogu na području pokrivenosti koristiti 5G mrežu Hrvatskog Telekoma prilikom posjeta Hrvatskoj.

'Povratak inozemnih gostiju i uspjeh turističke sezone će značajno pridonijeti oporavku gospodarstva u Hrvatskoj. Uspostavom 5G roaminga omogućavamo korištenje najboljih mobilnih usluga posjetiteljima u Hrvatskoj kao i našim korisnicima u inozemstvu. Ovaj tehnološki iskorak je doprinos Hrvatskog Telekoma i Deutsche Telekom grupe normalizaciji života u EU nakon covid-19 pandemije', izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije, Hrvatski Telekom.

'U Deutsche Telekomu nastojimo svojim korisnicima pružiti najbolje mrežne performanse kod kuće i na putu, i to ne staje na granicama. Omogućavanjem usluga 5G roaminga između Telekoma Deutschland i Hrvatskog Telekoma baš u ljetnoj sezoni uz, nadamo se ponovno sigurna putovanja, osigurali smo da korisnici mogu uživati u 5G mrežama visokih performansi u obje države', Armin Sumesgutner, SVP Technology Europe Deutsche Telekom AG.

Hrvatski Telekom je prvi hrvatski telekom koji je omogućio 5G roaming u lipnju 2021. godine, sklapanjem prvog ugovora o 5G roamingu s Magyar Telekomom za Mađarsku, te radimo na finalizaciji 5G roaming ugovora s pružateljima usluga i u drugim zemljama s ciljem osiguravanja najboljeg korisničkog iskustva.