videoveza rovinj - krk

Hrvatski Telekom demonstrirao 5G mrežu na otvorenju Weekend Media Festivala

20.09.2019 u 11:48

Bionic
Reading

Prošlih nekoliko godina proveli smo slušajući i čitajući o potencijalima nove generacije mobilnih mreža, no u 2019. sve se te najave polako počinju obistinjavati. Hrvatski Telekom tako je danas u Rovinju uživo demonstrirao novu 5G mrežu uspostavivši videovezu između Rovinja i Krka

Videoprijenosom putem drona na 5G mreži svečano je otvoren dvanaesti Weekend Media Festival. Riječ je o prvom videoprijenosu putem drona na 5G mreži u ovom dijelu Europe, uspostavljenom između Rovinja i Krka. Nikola Vrdoljak, programski direktor Weekend Media Festivala, najavio je promjene u tehnologiji koje nas čekaju u budućnosti, nakon čega je publici WMF-a prikazan prijenos leta dronom iznad Krka. Njime je upravljao Srđan Kovačević, izvršni direktor startupa Orqa. Testiranje je provedeno na živoj 5G mreži, a kao uređaj koristio se Samsung Galaxy Note 10+.

Udaljena stvarnost

Startup Orqa bavi se razvojem tehnologije koja će omogućiti aplikacije u novoj domeni koju nazivamo Remote Reality, odnosno udaljena stvarnost. Riječ je o tehnologiji koja, pomoću kamere i posebnih videonaočala, omogućuje doživljaj prisutnosti na nekoj udaljenoj lokaciji.

'Ključno obilježje aplikacija za Remote Reality interakcija je korisnika s udaljenom okolinom, a za to je izuzetno bitan prijenos videosignala visoke razlučivosti uz minimalnu moguću latenciju (kašnjenje signala). Trenutna mrežna infrastruktura predstavlja usko grlo u uspješnoj primjeni tehnologije Remote Reality, jer ne može ponuditi dovoljno visoku brzinu veze uz dovoljno nisku latenciju. Implementacija 5G mrežnih tehnologija rješava sva tri problema, stoga je razvoj 5G mrežne infrastrukture od ključnog značenja za tehnologije koje razvija Orqa. Izuzetno mi je drago što smo u Hrvatskom Telekomu našli partnera s kojim već danas možemo razvijati 5G tehnološka rješenja budućnosti', rekao je Srđan Kovačević, izvršni direktor startupa Orqa.

Novi tehnološki trendovi

Demonstracijom prijenosa uživo na 5G mreži Hrvatski Telekom želi pokazati hrvatskoj javnosti kako će izgledati budućnost tehnologije. Hrvatski Telekom do danas je pustio u rad deset testnih 5G baznih postaja na području Hrvatske - pet u Samoboru i Svetoj Nedjelji, četiri na otoku Krku i jednu u Zagrebu.

Kako bi posjetitelji Weekend Media Festivala u Rovinju mogli iskusiti 5G iz prve ruke, privremena bazna postaja je puštena u rad i u Rovinju u prostoru u kojem se održava WMF. Svi zainteresirani posjetitelji moći će isprobati 5G tehnologiju na štandu Hrvatskog Telekoma, na kojem ih čeka utrka autićima na 5G mreži, opremljenih pametnim uređajima Samsung Galaxy Note 10+ 5G. Posjetitelji će također moći prvi put u Hrvatskoj isprobati brzine 5G-a koristeći Samsungove 5G mobitele.

  • +7
Hrvatski Telekom na Weekend Media Festivalu 2019 Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

5G uređaji iz Samsunga

Kako bi 5G iskustvo približio svim korisnicima, Samsung u portfelju nudi 5G uređaje različitih karakteristika. Nakon predstavljanja modela Galaxy S10+ 5G u veljači ove godine Samsung je 5G ponudu kroz liniju Note proširio i na druge uređaje za koje vjeruje da će promijeniti način na koji korisnici konzumiraju sadržaj. Najnoviji Galaxy Note10+ 5G koristi svu snagu i brzinu 5G mreže za streaming videozapisa visoke rezolucije, preuzimanje sadržaja i streaming igara.

'U Hrvatskom Telekomu izrazito smo ponosni na razvoj i kvalitetu naše mobilne mreže. Implementacijom i razvojem 5G tehnologije želimo stvarati budućnost s našim korisnicima, stoga je i današnja demonstracija funkcioniranja 5G tehnologije odličan uvod svim zainteresiranima u mogućnosti koje će nam donijeti razvoj 5G-a, a one su višestruke. 5G će biti temelj svih razvijenih pametnih digitalnih kompanija. Dostava ultrabrze mobilne širokopojasne veze omogućit će masovno umrežavanje interneta stvari, u potpunosti transformirajući naše živote i društvo', izjavila je Nataša Malić, direktorica Sektora pristupnih mreža u Hrvatskom Telekomu.

Tehnološki potencijal i primjena

U budućnosti će 5G imati široku primjenu u industriji, poljoprivredi, obrazovanju, zdravstvu te će potaknuti brojne inovacije i doprinijeti snažnijem ekonomskom rastu i većoj globalnoj kompetentnosti. Značajnu ulogu 5G će imati i za rezidencijalne korisnike te će omogućiti broadband brzine korisnicima fiksnog interneta uz pomoć mobilne tehnologije. Sve relevantne informacije i odgovore na pitanja vezane uz 5G tehnologiju možete pronaći na posebnoj internetskoj stranici.