jedinstvena prilika

Hrvatski astronomi u ponedjeljak organiziraju zajedničko gledanje tranzita Merkura. U to vrijeme nipošto ne gledajte u Sunce!

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 06.11.2019 14:22
  • Objavljeno 06.11.2019 u 14:22
Promatranje Tranzita Merkura pratit će se u više hrvatskih gradova

Promatranje Tranzita Merkura pratit će se u više hrvatskih gradova

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski astronomski savez

U ponedjeljak 11. studenog dogodit će se rijetka astronomska pojava: planet Merkur će prividno prijeći preko Sunčeva diska. Ova se pojava iz naših krajeva zadnji puta mogla vidjeti 9. svibnja 2016. godine, a sljedeći put moći ćemo je vidjeti tek 13. studenog 2032.

Tranzit Merkura počinje u 13,35 sati, a iz naših će se krajeva vidjeti prva polovica tranzita, od njegova početka do malo nakon sredine prelaska Merkura preko Sunca, što će se dogoditi u 16,19 sati. Drugu polovicu tranzita nećemo moći vidjeti jer nam Sunce zalazi u 16,39. Iz naših krajeva tranzit će biti vidljiv tri sata i četiri minute, dok je ukupno trajanje tranzita oko pet i pol sati.

Hrvatski astronomski savez će u suradnji sa svojim udrugama članicama organizirati opažanja ove pojave teleskopima. Zajednička gledanja tranzita Merkura organizirat će se od 13,30 do 16,30 sati na glavnom gradskom trgu u Daruvaru, na Zrinskom trgu u Koprivnici. U slučaju lošeg vremena predavanje i online praćenje organizirano je u Domu ZTK na koprivničkom Trgu mladosti.

A ovako je to izgledalo 8. svibnja 2016.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA Goddard

U Malom Lošinju praćenje tranzita organizira se ispred Muzeja Apoksiomena, u Puli ispred Zvjezdarnice na Monte Zaru, u Rijeci u Astronomskom centru na Sv. Križu, u Splitu na Bačvicama, dok Astronomska udruga Korčula promatranje organizira ispred Srednje škole za grafiku, dizajn i održivi razvoj. U Zagrebu se sve znatiljenike poziva na Jarun, na jugozapadni dio savskog nasipa.

Merkur

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA / Johns Hopkins University / Applied Physics Laboratory / Carnegie Institution of Washington

Astronomi upozoravaju znatiželjne da između 13,30 i 16,30 sati nipošto ne gledaju direktno u Sunce pa niti sa sunčanim naočalama ili nekakvim priručnim sredstvima poput začađenih stakala, negativa, kompaktnih diskova i slično, jer si mogu ozbiljno oštetiti vid. Planet Merkur je malen i neće ga se moći tek tako uočiti prostim okom.

Merkur će se zato moći promatrati teleskopima opremljenim posebnim filterima za opažanje Sunca, javlja Dorian Božičević, glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!