TEHNO SAMIZDAT

Hrvatska spisateljica dijeli svoj roman na Amazonu

08.07.2013 u 13:52

Bionic
Reading

Svoju četvrtu knjigu Tomica Šćavina odlučila je sama ponuditi na svjetskom tržištu, putem najveće svjetske knjižare online. Zanima vas kako je to napravila? Čitajte dalje

Tomica Šćavina diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dosad je objavila tri knjige: 'Unutarnji kompas' (2009), 'Brod za Lajku' (2011) i 'Koordinate sreće' (2012). Uz to, piše za Net.hr, Sensu, a surađuje i s Hrvatskim radiom.

Svoju četvrtu knjigu, psihološki triler 'Kaleidoscope World', odlučila je objaviti sama, kao e-book, na Amazonu, i to na engleskom. Zašto?

Htjela sam doprijeti do više ljudi. Kultura čitanja u Hrvatskoj vrlo je nerazvijena i kao spisateljica se osjećam prilično skučeno. Treba mi više prostora i više čitatelja da bih imala osjećaj da moji likovi i ideje nekuda idu, da se povezuju s nečijim umovima i emocijama.

U SAD-u je samoizdavaštvo sada već vrlo razvijeno, a malo pomalo taj se trend počinje širiti i drugdje. Kao i većina drugih samoizdatih pisaca, najprije sam pokušala pronaći agenta. Međutim, kao potpuno nepoznata autorica, s romanom koji nije izvorno pisan na engleskom jeziku, imala sam jako malo šanse.

S druge strane, dobila sam puno ohrabrenja i komplimenata od ljudi koji puno čitaju i poznaju tržište, što mi je pomoglo da se odlučim na ovaj korak.

Što je sve bilo potrebno napraviti da bi knjiga završila na Amazonu?

Najprije sam dva tjedna čitala članke i brošure o tome. Vjerovali ili ne, samoizdavaštvo se u zadnjih nekoliko godina razvilo u pravu malu znanost.

Nakon toga sam pronašla lektora koji je izvrstan prijevod Ellen Elias Bursać učinio još boljim i grafičkog dizajnera koji je napravio omot, a ja sam se bacila na formatiranja teksta. To je posebna gnjavaža, koju neću opisivati u detalje. Samo ću reći da se, ako mislite da je Word dokument jednostavno pretvoriti u format za Kindle, varate.

Paralelno sam gradila novu web-stranicu www.tomicascavina.com i svako malo gnjavila svog dečka, koji je dosta dugo živio u Americi, da ispravlja moj engleski.

Zatim sam ispunila sve potrebne formulare na Amazonu i tjedan dana se odmarala, sve dok Amazon 1. siječnja nije objavio moju elektronsku knjigu.

Koliko je trebalo da se sve zgotovi?

Roman sam pisala godinu dana. Otprilike pola godine trajalo je prevođenje, lektura i korekcije. Ako tome dodam godinu i pol traženja agenta, to znači da je sve skupa trajalo tri godine.

A opet, na neki način, sada tek sve počinje... Trebam izgraditi marketinšku mrežu koja će romanu povećati vidljivost na Amazonu. To je nova 'mala znanost' kojom se u zadnje vrijeme bavim.

Koliko će dugo knjiga biti dostupna besplatno? Koliko će koštati kad prestane biti besplatna? Koliki je udio u cijeni Amazonov?

Knjiga će biti besplatna samo 14. siječnja do dugo u noć. U sljedeća tri mjeseca bit će besplatna još četiri dana, s tim da još nisam odlučila točno kada će to biti.

Tih besplatnih pet promotivnih dana uključeno je u Amazonov program Kindle Direct Publishing Select, za koji sam se odlučila. Inače je cijena kada se kupuje iz Amerike 2,99 dolara (oko 18 kuna), ali kada se kupuje iz Hrvatske, cijena se penje na 4,99 dolara (oko 30 kuna).

Amazon zadržava 30 posto zarade. Međutim, nakon toga 30 posto ide na porez u Americi, a zatim i 30 posto na porez u Hrvatskoj, jer smo mi jedna od rijetkih zemalja koja s Amerikom nema potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Na kraju, od tih 2,99 dolara koliko bi platio američki državljanin, trebala bih dobiti otprilike jedan dolar (oko šest kuna), što je otprilike isti honorar koji u prosjeku hrvatski pisac dobije od prodaje svoje knjige u Hrvatskoj, ako knjiga košta oko 90 kuna.

Kakve rezultate očekujete?

Drago mi je što sam ovo napravila, zadovoljna sam, ali ne mogu reći da skačem od sreće, jer sam svjesna da najteži dio tek počinje.

Da bi moj roman u moru elektroničkih knjiga postao vidljiv, morat ću poslati puno e-mailova, sudjelovati u puno intervjua i podijeliti veliku količinu besplatnih knjiga.

Vjerujem da će 'Kaleidoscope World' s vremenom pronaći svoje čitatelje i da ovo nije prvi roman koji ću na ovaj način objaviti.

Dugoročno gledano, nadam se da će se glas o knjizi širiti putem preporuke pa ću moći odvojiti vrijeme i za pisanje novog romana.

Ako ne koristite Kindle, da biste mogli skinuti knjigu (što traje manje od minutu), treba vam besplatna aplikacija 'Kindle for PC'.