strujni krug

Hrvatska dobila predstavnika u Europskoj udruzi za elektromobilnost

  • Autor: M.S.
  • Zadnja izmjena 15.07.2020 16:40
  • Objavljeno 15.07.2020 u 16:40
Udruga Strujni krug želi u narednih deset do 15 godina elektrificirati sva vozila na hrvatskim cestama

Udruga Strujni krug želi u narednih deset do 15 godina elektrificirati sva vozila na hrvatskim cestama

Izvor: Profimedia / Alamy / Autor: YAY Media AS

Strujni krug, hrvatska udruga ljubitelja električnih automobila, postala je nacionalni predstavnik za elektromobilnost u Europskoj uniji

Ulaskom udruge Strujni krug u članstvo Europske udruge za elektromobilnost, Hrvatska se priključila glavnom cilju Europske unije - povećanju kvalitete života svojih građana kroz čist zrak i smanjenu emisiju CO2.

Cilj Strujnog kruga je u roku od deset do 15 godina elektrificirati sva vozila na hrvatskim cestama, a da bi to uspjeli potrebna će im biti i pomoć Europske unije. Europska udruga okuplja desetke nacionalnih udruga zemalja članica, a glavni im je cilj utjecaj na kreiranje EU politika usmjerenih prema električnim vozilima, razvoju infrastrukture i zakonodavnih okvira i poticaja.

'Izuzetno nam je drago da je udruga Strujni krug prepoznata od strane Europske asocijacije za elektromobilnost jer je to pohvala našem napornom radu u ovo kratko vrijeme koliko udruga postoji. Drago nam je i da smo dio Europske Unije koja ima cilj zaštiti ono što nam je priroda dala”, istaknuo je Hrvoje Prpić, predsjednik udruge Strujni krug.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Science Photo Library / Sciencephoto

Zapadna Europa već broji znatno povećanje udjela električnih vozila u prodaji, pa se neke zemlje poput Norveške ove godine mogu pohvaliti s 66 posto prodanih vozila s mogućnošću punjenja baterije (plug-in). U udruzi Strujni krug smatraju kako je Portugal primjer koji bi Hrvatska trebala slijediti. Tamo je naime u prvoj polovici ove godine čak 12 posto svih prodanih vozila bilo električno.

'Hrvatska je turistička zemlja, prepuna prirodnih bogatstava i naš cilj mora biti očuvanje tih bogatstava za sljedeće generacije. Ne smijemo ostati zapisani kao generacija koja je uništila te ljepote te se moramo okrenuti ekologiji, ne samo zbog nas već i zbog naše djece', dodaje Prpić.

Natječaj za poticaje za kupnju električnog vozila za građane ove je godine završio u manje od jedne sekunde što jasno govori o interesu građana za električna vozila. U Strujnom su krugu uvjereni da uz male promjene i Hrvatska može krenuti stopama Portugala i za nekoliko godina stići zapadnoeuropske zemlje, a Udruga će uz pomoć svojih članova napraviti zajednički prijedlog pravednijeg sustava podjele poticaja za kupnju električnih vozila koji će poslati novoj Vladi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!