BOLJA OPREMA, JAČI PROCESOR

HP unaprijedio serije Mini i EliteBook

05.03.2009 u 14:43

Bionic
Reading

Na prezentaciji za medije u zagrebačkoj Esplanadi tvrtka Hewlett-Packard prikazala je nekoliko noviteta vezanih uz svoju seriju jeftinih netbook računala Mini, kao i uz najjače prijenosnike iz ponude, EliteBook

Mobilna radna stanica HP EliteBook 8730w odsad se može nabaviti s Intelovim četverojezgrenim procesorima Quad Core, kao i s procesorima Intel Core 2 Extreme. Osim toga, ovo prijenosno računalo, namijenjeno najzahtjevnijim korisnicima, može se konfigurirati s podrškom za dva tvrda diska u RAID 1 ili 0 načinu rada, Blu-ray čitačem te 8 GB radne memorije.

Onima koje interesira nešto dijametralno suprotno: maleno i jeftino prijenosno računalo za manje zahtjevne zadatke, bit će zanimljiviji noviteti vezani uz HP-ova računala Mini. Kao prvo, tu je novi HP Mini 2140, težak svega 1,17 kilograma, te opremljen 10,1-inčnim LED zaslonom, QWERTY tipkovnicom čija je veličina čak 92 posto standardne tipkovnice, te s opcijom ugradnje SSD-a kapaciteta 80 GB. Procesor koji pokreće ovo računalo je (očekivano) Intelov Atom, a od ostalih mogućnosti valja izdvojiti WiFi i Bluetooth 2.0 (koji dolazi kao opcija), ugrađenu VGA kameru te HP-ov sustav 3D DriveGuard koji štiti računalo od gubitka podataka u slučaju iznenadnih pokreta ili udaraca. Zanimljivo je i to da su neke konfiguracije Minija 2140 kompatibilne s novom HP-ovom USB 2.0 docking stanicom, što je rijetkost u svijetu netbooka.

HP je odlučio ponuditi stariju verziju Minija, model 2133, po posebnim cijenama. Taj prijenosnik ima zaslon dijagonale 8,9 inča i razlučivosti 1024x600 piksela, procesor VIA C7-M ULV, 1 GB radne memorije, 120 GB diskovnog prostora te WiFi, a u toj konfiguraciji košta 2.751 kunu s uključenim PDV-om. Dodajte tome još jedan gigabajt memorije, Bluetooth, bateriju sa šest ćelija i Windows Vistu (umjesto Linuxa) i cijena se penje na 3.233 kuna sa PDV-om.