A SAD TESTIRANJE

HAL - prvi robot-medicinsko pomagalo

09.08.2013 u 21:10

Bionic
Reading

HAL detektira biosignale koji nastaju u živcima i pomiče ruke odnosno noge pacijenta i tako mu pomaže da se kreće

Japanska tvrtka Cyberdyne objavila je kako je njihov 'nosivi robot' dobio zeleno svjetlo za klinička testiranja u Europi kao prvi robot-medicinsko pomagalo.

HAL je 'nosivi robot' koji može pomoći u kretanju ili rehabilitaciji ljudi koji su teško pokretni ili nepokretni.

Kako stoji na stranicama Cyberdynea, HAL detektira slabe biosignale koji nastaju kad mozak kroz živce pošalje signal mišićima kad se osoba pokuša pomaknuti. HAL 'očitava' te signale i pomiče korisnikove ruke ili noge.

Njemački TUV Rheinland certificirao je HAL za prodaju kao 'medicinsko pomagalo' u Europi, nakon što je japanska tvrtka napravila više od 130 sigurnosnih ispravaka.

U kliničkom istraživanju koje će se provoditi u njemačkim bolnicama sudjelovat će 100 dobrovoljaca koji zbog ozljede kralježnice, moždanog udara ili propadanja mišića ne mogu samostalno hodati.

Ispitanici će tri mjeseca koristiti HAL za rehabilitaciju, a istraživači će bilježiti njihov napredak.

'Vjerujemo kako bi tehnologija trebala biti tako dizajnirana da pomaže čovječanstvu', poručuju iz Cyberdynea koji već nude rehabilitaciju teško pokretnim osobama u Japanu.

Ukoliko testiranje u Njemačkoj bude uspješno, HAL bi se mogao početi prodavati i u SAD-u te Aziji, a iz Cyberdynea se nadaju da bi u budućnosti HAL mogao pomagati ljudima u spasilačkim akcijama ili pri teškom fizičkom radu.259623,254775,256610,262826