'BIZARNO I OZBILJNO'

Hakeri se hvale: Imamo tajne američkih špijuna

17.08.2016 u 12:01

Bionic
Reading

Grupa nazvana 'Shadow Brokers' tvrdi kako su uspješno provalili u sustave Nacionalne sigurnosne agencije u SAD-u. Da stvar bude gora, ciljanim napadom su ukrali brdo drugog materijala koje je NSA koristila za provaljivanje na druge sustave i iskorištavanje rupa. Shadow Brokers sada taj materijal žele prodavati po internetu

Bivši službenici iz te agencije su zabrinuti. Dave Aitel, bivši NSA-in stručnjak smatra da je posrijedi vrlo ozbiljna stvar i da ima mjesta panici. Međutim, dodaje i kako je u pitanju 'starija stvar' te je veliko pitanje koliko toga je relevantno. Kako više nije u Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji, Aitel ipak ne može sa sigurnošću tvrditi išta.

Stvar se ovih dana zahuktala kada je grupa Shadow Brokers najavila kako prodaje niz 'cyber oružja', koji su ugradeni od druge grupe (The Equation Group), a za koju se pak smatra da radi unutar NSA. Barem prema onom što su uspjeli iskopati u Kaspersky Labsu. Kako bi dokazali uspješnost svojih napada, Brokersi su na uvid dali djelić podataka koje su ukrali. Neke od datoteka su stare i po tri godine, što je jako mnogo vremena po pitanju cyber sigurnosti.


Aitel ne vjeruje kako je NSA uistinu 'hakirana', već je izglednije kako je neki insider tek jednostavno izašao iz Agencije s USB štapićem punim podataka u rukama. Još jedan bivši NSA zaposlenik je potvrdio riječi Aitela te također ne vjeruje da je istinski provaljeno u sustave te agencije.

Bilo kako bilo, pred sigurnosnim stručnjacima je mnogo posla. Neovisno o tom kako su datoteke 'isplivale' u javnost, ima mjesta za brigu, jer očito postoje određeni propusti. I dok zaposlenici u NSA sasvim sigurno naizgled hladne glave hodaju po uredima i rade na sustavima, pokoja kapljica znoja zbog ovakvih stvari vrlo je izgledna.

Naravno, u igri je svakako i spominjanje ruskih hakera koji nastoje destabilizirati SAD. Cyber izdanje Hladnog rata tek se zahuktava, smatraju mnogi.

Jedan od njih je i Edward Snowden. On, za razliku od ranija dva spomenuta službenika smatra da je u NSA zaista provaljeno te da je riječ o upozorenju SAD-u iz Rusije. Više detalja o svemu napisao je u seriji od 13 poruka na društvenoj mreži Twitter: