ISPROBALI SMO

Gran Turismo Sport: Fantastična utrka ograničena manjkom sadržaja

03.12.2017 u 07:59

Bionic
Reading

Gran Turismo Sport je fenomenalna igra koja pati od manjka sadržaja u odnosu na svoje prethodnike, no znači li to da nećete uživati igrajući je? Evo naših dojmova

Gran Turismo Sport igra je koja se prije svega koncentrira na dobar multiplayer i unaprijeđen mod za jednog igrača. Za razliku od prošlog nastavka, u kojem sam nakon pedeset sati igranja sakupio vozni park, za kakav bi mi u pravom životu trebalo oko petsto, šesto godina rada u dvije smjene, Gran Turismo Sport usredotočen je na manji broj detaljnije simuliranih vozila.

Iskreno, kada sam čitao o igri, naišao sam na dio o 'poboljšanom realizmu' vožnje, no iskreno – nisam očekivao ovo. Protivnici u Sportu više nisu sudionici u prometu koji vam ponekad zatrube i mahnu. Riječ je o sofisticiranoj umjetnoj inteligenciji koja se zbilja trudi pobijediti po svaku cijenu. Agresivna vožnja i pametno procjenjivanje sada je u njihovoj (digitalnoj) krvi te iskreno – na kraju svake utrke osjećao sam se kao da su vozači koje sam pretekao i nadmašio zbilja pokušavali osvojiti mjesto na podiju.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Polyphony Digital

Moglo je i više

Problem je, doduše, taj što u usporedbi s prošlim izdanjima Gran Turisma ovaj nastavak pati od kroničnog manjka sadržaja. Da, ono što sam radio u kampanji za jednog igrača je super. Na raspolaganju su mi bili Driving School, Mission Challenge, Circuit Experience i Racing Etiquette. Zadataka ima puno, sustav napredovanja je zanimljiv, a napredne razine svakog od navedenih modova igre prava su poslastica za mazohiste kojima se jedna te ista staza igra po dvadeset-trideset puta.

Ovo i nije neka strahota ako zbilja volite autosimulacije. Meni je, kao osobi koja iz više razloga igra videoigre svih zamislivih žanrova, igra zanimljiva zbog šarolikosti utrpane u format autosimulacije. Uostalom, zapitajte se – kada ste zadnji put igrali autosim koji vas tjera da odvozite stazu s ograničenim rezervoarom goriva?

Što se fizike i 'osjećaja' automobila tiče, tu nemam prigovora. Štoviše, rekao bi da Polyphony u novom Gran Turismu Sport zbilja ima luđačku posvećenost detaljima. Problem je, doduše, to što sama igra nije ni približno vizualno detaljna koliko sam očekivao. Auti, bez okolišanja, izgledaju fenomenalno, no staza je dio gdje stvari malo počnu štucati i iskreno – ne znam zašto sve nije podignuto na trunkicu više standarde.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Polyphony Digital

Kupiti ili ne kupiti?

Tim rečeno, ne znam što bih rekao na kraju recenzije. Gran Turismo Sport je fenomenalna igra koja pati od manjka sadržaja u odnosu na svoje prethodnike. Uostalom, jasno mi je zašto Polyphony nije nazvao igru Gran Turismo 7, no svejedno – nakon dvadeset-trideset sati igranja malo mi je nedostajala manična sakupljačka atmosfera 'šestice'.

Ako volite serijal Gran Turismo, mislim da nema smisla uopće započinjati neki konkretan zaključak zato što, realno, igru već imate. Ako prvi put ulazite u serijal i zanima vas što čudo iz Polyphonyja može napraviti, predlažem da je prvo isprobate i onda donesete svoje zaključke. Po meni, Gran Turismo Sport je 'kao prošli Gran Turismo, samo ne baš tako bogat'.

Tko zna? Možda se više isplati čekati 'sedmicu'.

  • +2
Gran Turismo Sport - slike iz igre Izvor: Screenshot / Autor: Polyphony Digital

Gran Turismo Sport

  • Žanr: simulacija vožnje
  • Proizvođač: Polyphony Digital
  • Izdavač: Sony Computer Entertainment
  • Platforme: PlayStation 4

Plus:

  • izvrsno dizajnirani automobili
  • težina i izazov

Minus:

  • grafika staza je mogla biti bolja
  • manjak sadržaja