PRISTAJETE NA VOŽNJU?

Googleov automobil nema volan, gas ni kočnicu

28.05.2014 u 10:40

Bionic
Reading

U Googleu pripremaju stotinjak prototipova svojih samovozećih automobila. Riječ je o dvosjedima s prtljažnikom, dugmetom za pokretanje i zaustavljanje vozila te zaslonom koji prikazuje putanju kretanja. Neće imati volan, papučicu za gas i kočnicu

Kako u Googleu zamišljaju svijet u kojem su automobili bez vozača? Nije važno koliko ste mladi ili stari. Nema 20-minutnog traženja parkinga u centru grada.


Problemi vezani uz vožnju u pijanom stanju ili dok vozaču nešto odvraća pozornost su dio povijesti koju prepričavamo djeci, a ona ne vjeruju da je nekad doista tako bilo. Prepreke više nisu ni slabiji vid, nepokretni udovi, pa čak ni njihov potpuni izostanak.

Razvoj potpuno samostalnih samovozećih automobila stigao je do faze irade prototipova. Bit će, tvrde u Googleu, osmišljeni tako da budu sigurni i neovisni o ljudima koje prevoze.

Riječ je o dvosjedima s ugrađenim sigurnosnim pojasevima, prtljažnikom, dugmetom za pokretanje i zaustavljanje vozila te zaslonom koji prikazuje putanju kretanja.

Neće imati volan, papučicu gasa i kočnice jer ih neće trebati. Sav posao obavljat će senzori i softver. Bit će vrlo jednostavna, ali će vas moći odvesti kamo god poželite čim pritisnete dugme za paljenje.

Tako, recimo, imaju senzore koji uklanjanju mrtve kutove i mogu otkriti objekte na udaljenosti od dvjestotinjak metara u svim smjerovima, kako bi ih na vrijeme izbjegla.

Brzina prvih vozila ograničena je na 40 kilometara na sat.

U Googleu namjeravaju napraviti oko sto prototipova te ih početi testirati već tijekom ovog ljeta. Pođe li sve po planu, pokrenut će mali pilot program u Kaliforniji za koju godinu i početi tražiti partnere s kojima će krenuti u masovnu proizvodnju.

Želite li pratiti razvoj Googleovih samovozećih automobila, možete to učiniti na njihovoj stranici na društvenoj mreži Google+.