BIG TECH

Google otpušta 28 zaposlenika zbog prosvjeda oko ugovora s Izraelom

19.04.2024 u 14:17

Bionic
Reading

Prosvjednici su se protivili Googleovom ugovoru vezanom uz projekt u oblaku pod imenom Project Nimbus

Google je ovog tjedna otpustio 28 zaposlenika povezanih prosvjedima u dva njegova ureda, prema internom memorandumu koji je dobio Verge. Otkazi su uslijedili nakon što je ovog utorka devetero zaposlenika suspendirano, a zatim uhićeno u New Yorku i Kaliforniji.

Zaposlenici su bili uključeni u prosvjed protiv Googleove uključenosti u Project Nimbus, 1,2 milijarde dolara vrijedan ugovor izraelske vlade koji također uključuje Amazon. Neki od njih zauzeli su ured izvršnog direktora Google Clouda Thomasa Kuriana dok ih policija nije nasilno uklonila. Prošli mjesec Google je otpustio još jednog zaposlenika zbog protesta protiv ugovora tijekom prezentacije tvrtke u Izraelu.

U dopisu poslanom svim zaposlenicima u srijedu, Chris Rackow, Googleov šef globalne sigurnosti, rekao je da 'ovakvom ponašanju nema mjesta na našem radnom mjestu i da ga nećemo tolerirati'.

Također je upozorio da će tvrtka poduzeti dodatne mjere ako bude potrebno: 'Velika većina naših zaposlenika radi ispravnu stvar. Ako ste jedan od rijetkih koji su u iskušenju pomisliti da ćemo previdjeti ponašanje koje krši naša pravila, razmislite ponovno. Tvrtka to shvaća izuzetno ozbiljno i nastavit ćemo primjenjivati naše dugogodišnje politike kako bismo poduzeli mjere protiv ometajućeg ponašanja - uključujući raskid.'

U odgovoru, grupa 'No Tech for Apartheid' koja stoji iza prosvjeda nazvala je Googleova otpuštanja 'flagrantnim činom odmazde'.

'U tri godine koliko smo se organizirali protiv Projekta Nimbus, još nismo čuli riječ niti jednog izvršnog direktora o našim zabrinutostima', napisala je grupa u objavi na Mediumu. 'Radnici Googlea imaju pravo na miran prosvjed protiv odredbi i uvjeta našeg rada. Ova otpuštanja su očito bila osveta.'

Google Cloud i Izrael

Ugovor Google Clouda s izraelskom vladom potječe iz 2021. godine, kada je tvrtka objavila da je odabrana za pružanje 'javnih usluga u oblaku za pomoć u suočavanju s izazovima zemlje u javnom sektoru, uključujući zdravstvo, prijevoz i obrazovanje'.

Prosvjedi su uslijedili nakon izvješća u časopisu Time ranije ovog mjeseca, citirajući interni dokument tvrtke, da je izraelsko Ministarstvo obrane korisnik Google Clouda.

Prema Timeu, ministarstvo ima vlastitu sigurnu ulaznu točku u računalnu infrastrukturu koju pruža Google, koja bi mu omogućila pohranu i obradu podataka te pristup uslugama umjetne inteligencije. Ranije ove godine, ministarstvo je također zatražilo konzultantsku pomoć od Googlea kako bi proširilo pristup Google Cloudu, izvijestio je Time.