DOGOVORENA NAGODBA

Google mora platiti 700 milijuna USD kako bi se riješio tužbe vezane uz trgovinu Play

19.12.2023 u 10:20

Bionic
Reading

U rujnu je Google dogovorio privremenu nagodbu oko kolektivne tužbe koju su američke savezne države i potrošači prvobitno podnijeli 2021. godine. Sad su objavili pojedinosti te nagodbe

Google će platiti 700 milijuna američkih dolara - 630 milijuna USD potrošačima u SAD-u i 70 mil. USD fondu koji koriste američke savezne države - u nagodbi oko trgovine aplikacijama Play.

U rujnu je Google dogovorio privremenu nagodbu oko kolektivne tužbe koju su američke savezne države i potrošači prvobitno podnijele 2021. godine. Sad su objavili pojedinosti te nagodbe.

Tužba je istaknula Googleov monopol nad distribucijom aplikacija na uređajima s operativnim sustavom Android putem Playa.

U studenom 2022. Google je pokrenuo pilot program naplate po izboru korisnika u SAD-u, koji je razvojnim programerima omogućio korištenje alternativnih metoda plaćanja za kupnje unutar aplikacije.

U sklopu nagodbe taj će program biti proširen.

Nema konkretne koristi za potrošače?

Programeri će moći prikazati različite troškove kupnje u aplikaciji na temelju metode naplate koju odabere kupac. Također će pojednostaviti pristup aplikacijama koje nisu Googleove, ali će promijeniti poruke koje će se pojavljivati tijekom tog postupka.

Dosad bi se pojavio skočni prozor s tekstom upozorenja kada pokušaju učitati aplikaciju sa strane. Ovaj skočni prozor zatim vodi korisnike na zaslon postavki, gdje mogu instalirati aplikacije iz 'nepoznatih izvora'.

U sklopu nagodbe Google će morati spojiti oba ova zaslona, kao i držati ga nepromijenjenog najmanje pet godina.

U izdanju Android 14 također je olakšan proces nadogradnje aplikacija, s više kontrola za trgovine aplikacija trećih strana putem API-ja.

Kritičari upozoravaju kako nagodba neće donijeti nikakvo opipljivo olakšanje potrošačima, koji će i dalje nastaviti previše plaćati bezvrijedne naknade, dok će razvojni programeri biti ograničeni u načinu na koji distribuiraju svoje aplikacije i biti prisiljeni koristiti Googleov sustav, piše Tech Crunch.