GOOGLE CHROME OS

Google kreće u izradu operativnog sustava

  • Autor: Stanislav Šredl
  • Zadnja izmjena 08.07.2009 09:46
  • Objavljeno 08.07.2009 u 09:19
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Vijest koja je odjeknula tehno blogovima poput bombe jest Googleov nadolazeći proizvod, kojim internetski div postaje direktna konkurencija Microsoftu: Google Chrome OS. Riječ je o operativnom sustavu zasnovanom na Linuxu, a bit će lagan, brz i siguran

Google. Navikli ste na tu riječ jer svaki dan koristite Googleove proizvode, vjerojatno češće od proizvoda bilo koje druge tvrtke. Negdje krajem 2010. ta bi činjenica konačno mogla bolno pogoditi i Microsoft budući da Google predstavlja operativni sustav koji će, htjeli - ne htjeli, biti direktna konkurencija Windowsima.

Iako Google nije izašao u javnost s puno detalja, Google Chrome OS definitivno će biti zasnovan na Linuxu i bit će lagan, brz, siguran i u početku namijenjen netbookovima. Riječ je o tržištu koje je Microsoft potpuno promašio, predstavivši sporu i grafički zahtjevnu Vistu u vrijeme kad su tržištem vladali maleni i ne odveć moćni netbookovi, pa su se ti uređaji često prodavali s nekom varijantom Linuxa.

Naravno, cijeli će operativni sustav biti primarno fokusiran na iskustvo korištenja interneta, preciznije na Googleov web preglednik Chrome. Googleu je jasno da danas ljudi velik dio svojih dnevnih, pa i radnih zadataka rade online, tako da se već dugo teoretizira o operativnom sustavu koji bi se sastojao samo od neke nenametljive Linux podloge i web preglednika. Vjerujemo da će tako nekako izgledati i Google Chrome OS, a svi oni koji misle da takvo što nema šanse protiv svemoćnih Windowsa, mogli bi se prevariti: u posljednjih nekoliko godina, manje je više, i vrijeme glomaznih, velikih i sporih operativnih sustava je iza nas.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!