U RANOJ JE FAZI

Google Fuchsia spaja Android i Chrome, a evo kada je možemo očekivati

18.02.2018 u 08:19

Bionic
Reading

Fuchsia bi trebala biti jedinstvena platforma za laptope, mobitele i tablet računala koja bi mogla pogoniti Googleove aplikacije i servise na širokom spektru raznovrsnih uređaja bez prekida, no ne tako skoro

Očekivalo se kako će Google početkom listopada prošle godine predstaviti novi operativni sustav o kojem se priča i nagađa gotovo zadnje dvije godine. Andromeda je trebala spojiti operativne sustave Android i Chrome na dosad neviđen način.

Pet korisnih postavki za Android za koje vjerojatno ne znate Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

To se nije dogodilo, a projekt Andromeda je u međuvremu preimenovan u Fuchsia i na njemu se još uvijek radi.

Fuchsia bi trebala biti jedinstvena platforma za laptope, mobitele i tablet računala koja bi mogla pogoniti Googleove aplikacije i servise na širokom spektru raznovrsnih uređaja bez prekida. Trebali bi, primjerice, moći početi nešto slušati na Google Musicu na mobitelu i nastaviti na laptopu točno tamo gdje ste stali.

Projekt je još u ranoj fazi, trenutno dostupan tek za Chromebook Pixel. Za očekivati je kako ćemo morati pričekati još godinu dana prije no što u prodaji vidimo prve Googleove laptope i pametne telefone s Fuchsijom.

Dva povezana sučelja

Koliko je zasad poznato, sastoji se od dva različita, međusobno povezana sučelja: Armadillo (za smartfone) i Capybara (stolna računala).

Ovaj pristup je vrlo blizak Microsoftovom, koji ga koristi kako bi Windows 10 bio dostupan na stolnim računalima, smartfonima, tablet računalima i igraćim konzolama, sa specifičnim sučeljima za svaku kategoriju uređaja, ali i zajedničkim temeljnim računalnim kodom.

Taj računalni kod u Fuchsiji nosi kodni naziv Zircon. Osmišljen je kako bi ga se moglo konzistentno nadograđivati i držati sigurnim od aplikacija koje mu stalno pristupaju. Fuchsia će po svoj prilici biti usklađena s Googleovim smjernicama materijalnog dizajna (Material Design), već prisutnima u Androidu i Chromeu.

U fokusu dizajnerske estetike će biti sjene, podržane novim rednererom nazvanim Escher, kako bi se dobio privid dubljeg sučelja. Važnu ulogu igrat će i kartice u kojima će se otvarati aplikacije, iako će biti moguće postavljati i više aplikacija u jednoj kartici.

Fuchsia će se u velikoj mjeri oslanjati na digitalnog osobnog pomoćnika Google Assistanta, koji će dublje kopati po vašim aplikacijama i informacijama.

Pomoću novog alata, nazvanog Ledger, Fuchsia će - jednom kad se ulogirate u korisnički račun pri Googleu - automatski spremati sve što radite u svim instaliranim aplikacijama na svim uređajima na kojima ju koristite, piše Tech Radar.