ČISTA ENERGIJA

Gates, Zuckerberg i drugi milijarderi u akciji spašavanja svijeta

01.12.2015 u 07:14

Bionic
Reading

Bill Gates je danas otvorio multimilijardersku inicijativu Breakthrough Energy Coalition, kojom će se financijski podržavati inače rizična ulaganja u istraživanja vezana za dobivanje što 'čišće' energije. Među angažiranim milijarderima su pored Gatesa tu i Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Jack Ma, Reid Hoffman i mnogi drugi

'Svijet treba široko dostupnu energiju koja je pouzdana, pristupačne cijene i ne stvara štetne emisije. Jedini način da se ostvari taj cilj je razvoj novih alata za napajanje svijeta (...) The Breakthrough Energy Coalition radi s rastućom skupinom vizionarskih zemalja koje sve više rade na tom da takva budućnost postane stvarnost', stoji u opisu inicijative.

'Trebamo energetsko čudo', u više navrata je proteklih mjeseci ponovio Bill Gates, izgledno se pripremajući za otkrivanje inicijative. I dok se u UN-u čelne političke figure ovih dana sastaju upravo oko klimatskih promjena, na 'čudu' rade vizionari i osobe s financijama - spremni potkovati bilo kakve ideje i tehnologiju koje mogu dovesti do bolje sutrašnjice.


Još u kolovozu je osnivač Microsofta za medije izjavio kako osobno financira niz tvrtki koje se bave razvojem boljih baterija, solarnih panela i nuklearnih reaktora. Otkrio je i kako duže vremena surađuje s vodećim znanstvenicima diljem svijeta, ali i čelnicima inovativnih kompanija kako bi se neke od ideja mogle realizirati u skorije vrijeme.

Odmah po objavi inicijative, Mark Zuckerberg je na Facebooku napisao kako sa suprugom Priscillom Chan već u začetku potpuno podržava Gatesov projekt. U dodatnim komentarima je otkrio i kako Gates na ovom projektu radi već neko vrijeme te da je 'istinska pokretačka snaga' za inovacije u sektoru čiste energije. Smatra kako će ovakav korak

Priscilla and I are joining Bill Gates in launching the Breakthrough Energy Coalition to invest in new clean energy...

Posted by Mark Zuckerberg on Sunday, 29 November 2015


'Naši moderni životi ovise o ogromnim količinama energije', poručuje Gates u video uratku, u kojem otkriva zašto je potraga za čistom i jeftinom energijom ključna za dalji razvoj čovječanstva: