gdje, kada, kako i zašto?

[FOTO] Isprobali smo aplikaciju Razvrstaj MojZG: Mogla bi vam pomoći s peripetijama oko odvoza smeća u Zagrebu

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 03.10.2022 14:30
  • Objavljeno 03.10.2022 u 13:47
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev

Ovog vikenda počeo je novi model sakupljanja komunalnog otpada u Zagrebu. Svidjelo se to vama ili ne, otpad se u Zagrebu odsad odnosi novim režimom i načinom, a pronašli smo službenu aplikaciju koja bi vam itekako mogla biti od pomoći u tome

Novitet u radu Čistoće predstavio je ovog vikenda osobno gradonačelnik Tomislav Tomašević. Tom prigodom gradonačelnik je rekao da su u ovaj proces krenuli prije otprilike godinu dana te naglasio da se u trgovinama ne kupuje samo vrećica, nego i cijela usluga odvoza otpada. 'Cijena vrećice predstavlja ustvari cijenu usluge', istaknuo je Tomašević, dodavši da Zagreb zaostaje za europskim gradovima po pitanju odvoza otpada.

Gradonačelnik je naglasio i da komunalni redari neće otvarati vrećice i provjeravati sadržaj. 'To će se događati samo ako građani ne budu bacali smeće u ZG vrećicama. Na taj će način plaćati i skuplju uslugu odvoza otpada jer će trošiti više vrećica', rekao je Tomašević.

U svakom slučaju, Grad Zagreb još od 2020. godine ima aplikaciju naziva Razvrstaj MojZG, a čiji je cilj svim stanovnicima i posjetiteljima Grada Zagreba na jednostavan način omogućiti praćenje odvoza smeća po ulicama ili gradskim četvrtima.

  • +2

Razvrstaj MojZG

Izvor: Screenshot / Autor: Grad Zagreb

Aplikacija omogućava pretraživanje svih vrsta otpada i educira o načinu njegova zbrinjavanja te sadrži popis svih reciklažnih dvorišta i zelenih otoka zbog njihova lakšeg pronalaska.

Za početak korištenja ove aplikacije potrebno je unijeti lokaciju, odnosno upisati ulicu u kojoj živite. Nakon toga prikazat će vam se kategorije otpada (plastična i metalna ambalaža, miješani komunalni otpad, papir i karton te biootpad), a klikom na željenu vrstu otpada na karti prikazat će se i točan datum odvoza.

Lokacije odvoza otpada dostupne su vam i preko ugrađene karte, no jednom kad unesete svoje adresu, sve informacije o odvozu otpada bit će prikazane vezano uz područje na kojem se nalazite.

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Grad Zagreb

Osim ova dva segmenta, aplikacija Razvrstaj MojZG nudi sve informacije o vrstama otpada i tome gdje koji odlagati, a čemu možete pristupiti klikom na ikonu otvorene knjige. Klikom pak na ikonu globusa unutar aplikacije dobit ćete pristup korisnim brojevima telefona i reciklažnim dvorištima.

Ipak, brojni korisnici na društvenim mrežama pišu da neke od lokacija nisu dobro unesene, a mnogih trenutnih lokacija, konkretno zelenih otoka, uopće nema unesenih u sustav.

Izrada aplikacije sufinancirana je sredstvima Europske unije u sklopu Projekta ‘Stavi pravu stvar na pravo mjesto’, objavili su iz Grada, a preuzeti je možete preko ovog linka.