JEDNOSTAVNO

Fordov 'pametni mjenjač' uči vas voziti

01.08.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Prebacivanje brzina u automobilu s ručnim mjenjačem za neke je noćna mora, dok drugima dolazi instinktivno. Za ove prve, osmišljen je jednostavan pametan mjenjač

Većini je mladih vozača veoma teško procijeniti u kojem trenutku trebaju promijeniti brzinu u automobilu. To je nešto što se stječe s iskustvom i postaje gotovo instinktivno.

Isti problem imaju i oni koji su vozili automobil s automatskim mjenjačem i onda prešli u automobil s ručnim mjenjačem.

No Fordov inženjer Zach Nelson napravio je pametni mjenjač koji ne samo da bi mogao olakšati učenje vožnje, već i učiti vozače kako efikasnije voziti.

Mjenjač je napravljen od kontrolera s XBox 360 koji je smješten u plastično kućište isprintano na 3D printeru, a cijeli je program napravljen u Androidu.

Pametni mjenjač veoma se lako može postaviti u bio koji automobil. Vozača vibracijama upozorava da je vrijeme za promjenu brzine, a mali LED zaslon na vrhu ispisuje u kojoj se brzini automobil nalazi da se vozač slučajno ne bi zabunio.

Iako je ideja pametnog mjenjača veoma zanimljiva, nećemo tako skoro vidjeti ih u komercijalnoj upotrebi.

No, Gizmodo ističe kako bi ga, s obzirom na to da je pametni mjenjač temeljen na otvorenom kodu i isprintan na 3D printeru, spretniji zaljubljenici u elektroniku i automobile mogli sami napraviti kod kuće.