NIJE DOBRO ULAGANJE

Facebook? To je prolazna moda!

15.05.2012 u 10:17

Bionic
Reading

Prema rezultatima ankete koju su proveli Associated Press i CNBC, tako misli pola stanovnika Sjedinjenih Država. A i ponuđena cijena dionice im je previsoka

Više od 40 posto odraslih Amerikanaca logira se na Facebook da bi dijelili vijesti, objavljivali statuse, fotografije i tko zna što sve još ne - barem jednom tjedno, piše Associated Press.

Ipak, samo trećina ispitanika smatra da je procijenjena vrijednost kompanije primjerena dok polovica misli kako je preskupa. Tom su mišljenju skloniji oni koji već ulažu na burzama kapitala - tek svaki treći vjeruje da je dobro pogođena.

Iako se brinu zbog cijene, budući ulagači ne namjeravaju odustati od kupnje. Pola ispitanika smatra dionice Facebooka dobrom prilikom, 31 posto će se držati podalje, ostali nisu sigurni. Oni koji su više trgovali dionicama u zadnje vrijeme skloniji su biti negativnije raspoloženi - za njih 40 posto Facebook nije dobro ulaganje.

No zato su mlađe odrasle osobe, među kojima mnogi vise na Facebooku svaki dan, spremnije odazvati se zovu frulaša u majici s kapuljačom. Za 59 posto mlađih od 35 godina Facebook je dobra prilika (za razliku od 39 posto među starijima od 65 godina). S prvima se slaže oko pola onih između 35 i 44 godine, kao i 55 posto sredovječnih.

Ne čudi entuzijazam mlađih od 35, generacije u koju se ubraja i sam Mark Zuckerbeg. Odrasli su uronjeni u svijet društvenih mreža. Bili su među prvim korisnicima Facebooka, pratili ga od prvih koraka. Postao je gotovo neizostavnim dijelom njihovih života, platforma za širenje vijesti, dijeljenje važnih trenutaka, povezivanje, potragu za poslom...

Starijih je znatno manje - samo 21 posto onih iznad 65 imaju korisničke račune, 50 posto među rođenima u godinama poslije Drugog svjetskog rata. Što, ustvari, uopće nije loš rezultat, ali blijedi naspram udjela koji drže mlađi: dvije trećine između 35 i 44 i čak 81 posto između 18 i 35 godina.

Nije da se mlađi samo logiraju. Stalno su spojeni, putem pametnih telefona, tableta i notebooka. Čak i uz uspon Tweetera, Googlea+ i drugih društvenih mreža, 55 posto Zuckerbergovih vršnjaka na Facebooku je svaki dan dok se trećina njih spaja nekoliko puta dnevno.

Unatoč tome, 51 posto mlađih korisnika predviđa da će Facebook izgubiti na popularnosti, a 44 posto smatra da će opstati kao usluga.

Podijeljeni su i oko budućnosti kompanije. Oko 46 posto odraslih prognozira da neće dugo potrajati,dok 43 posto misli da hoće.

Zanimljivo, jedan od pet ispitanika nikad nije čuo za Zuckerberga, trećina nema mišljenje o njemu, a 14 posto je onih kojima se gazda Facebooka nimalo ne sviđa. Kao direktor ostavio je dobar dojam na tek trećinu.

No 46 posto mlađih od 35 godina ga voli, a samo četiri posto nikad nije čulo za njega. Mladi su budućnost, kažu.

Što smatraju problematičnim? Privatnost. Tri od pet korisnika Facebooka ne vjeruju da će ta tvrtka zaštititi njihove osobne podatke, naspram bijednih 13 posto onih koji misle da će to učiniti i 12 posto onih koji smatraju da je sigurno kupovati putem te društvene mreže. Oprezni su čak i najzagriženiji fejsbukovci - pola onih koji ga koriste svaki dan ne smatraju ga dovoljno sigurnim za kupovinu online.

A što se oglasa tiče, vijesti nisu dobre za Zuckerberga i društvo. 57 posto korisnika kaže kako nikad ne klikne na sponzorirane sadržaje. Još oko četvrtine njih čini to vrlo rijetko.

Anketu je provela tvrtka GfK Roper Public Affairs and Corporate Communications telefonskim istraživanjem na nacionalnoj razini. Ispitali su 1004 odrasle osobe.