PRILIKA ZA ZARADU

Facebook će vam platiti otkrijete li sigurnosni propust u aplikacijama koje koriste podatke korisnika

18.10.2019 u 07:05

Bionic
Reading

Nakon niza sigurnosnih propusta i zlorabe podataka na njihovoj platformi u Facebooku su odlučili proširiti program nagrađivanja za pronalaženje takvih propusta. Minimalna nagrada je 500 američkih dolara

Prošle godine u Facebooku su pokrenuli program Data Abuse Bounty, u sklopu kojeg nude nagrade svima koji prijave problematične aplikacije koje prikupljaju podatke na Facebooku, a nisu u vlasništvu te društvene mreže.

Naime, sigurnosni propusti u takvim aplikacijama su, čini se, najčešći razlog zašto su korisnički podaci na Facebooku zlorabljeni.

U Facebookovom eko-sustavu ima na milijune takvih aplikacija. Na žalost, tek vrlo mali broj njih ima program nagrada za otkrivanje propusta. Stoga su u Facebooku, kako bi potakli razvojne programere na ozbiljniji odnos prema sigurnosti, odlučili proširiti svoj program i platiti istraživače računalne sigurnosti iz vlastitog džepa.

NE DAJTE IM PODATKE

Povećajte sigurnost vašeg omiljenog smartfona uz pet korisnih trikova

Pogledaj galeriju

No, programeri mogu imati koristi od njega čak i ako postave pravila za objavu propusta jer će ih Facebook i za to nagraditi, dok bi u tom slučaju istraživači mogli pokupiti nagrade s obje strane.

Iznosi nagrada koje će Facebook dijeliti ovisit će o potencijalnom utjecaju i ozbiljnosti otkrivenog propusta. Minimalni iznos bit će 500 američkih dolara.

U Googleu su nedavno također proširili svoj program te vrste Pay Store, u sklopu kojeg nagrađuju istraživače koji otkriju propuste u aplikacijama za operativni sustav Android s više od sto milijuna preuzimanja. Ali, za razliku od Facebooka, u Googleu su se obvezali izravno surađivati s razvojnim programerima, piše Hacker News.