MJERA PREDOSTROŽNOSTI

Evo kako ćete temeljito počistiti svoj Android prije no što ga date drugima u ruke

24.05.2019 u 07:22

Bionic
Reading

Prije no što prodate pametni telefon s Googleovim operativnim sustavom, zamijenite ga, poklonite nekome ili pošaljete u reciklažu svakako s njega morate ukloniti svoje podatke, tako što ćete ga vratiti na tvorničke postavke

Donosimo upute korak po korak kako vratiti smartfon s Androidom 9 Pie na tvorničke postavke. Postupak bi se mogao ponešto razlikovati za vaš pametni telefon, ali uglavnom bi trebao biti ili dovoljno sličan.

Naravno, prije no što krenete u brisanje prebacite sve važne podatke na računalo, vanjski čvrsti disk ili računalni oblak.

SMARTFONI

Ovladajte podsjetnicima na Androidu uz ove jednostavne trikove

Pogledaj galeriju
  • Otvorite Settings.
  • Odaberite redom System, Advanced pa Reset options.

Dočekat će vas tri opcije.

  • Reset Wi-Fi, mobile & Bluetooth je ponekad korisna kad imate problema s povezivanjem.
  • Reset app preferences će vratiti sve aplikacije i obavijesti na početne postavke, između ostalog, ali neće pritom obrisati vaše podatke.
  • Erase all data (factory reset) će, s druge strane, pobrisati sve podatke s vašeg smartfona. Stoga trebate odabrati tu opciju.
  • Pojavit će se upozorenje kako će svi vaši podaci biti obrisani, skupa s korisničkim računima u koje ste ulogirani. Odaberite Reset phone.
  • Ako koristite PIN ili drugi oblik zaštite mobitela, sad ćete ga morati upotrijebiti.
  • Na idućem zaslonu potvrdite kako želite obrisati sve podatke tako što ćete kucnuti na Erase everything.

I to je to. Povratak na tvorničke postavke trebao bi potrajati nekoliko minuta, a kad završi morat ćete ponovno postaviti jezik, korisničke račune, mreže i ostalo.

BIJEG OD PUNJAČA

Dramatično povećajte životni vijek baterije smartfona uz ove jednostavne trikove

Pogledaj galeriju

Ako imate Samsungov smartfon, morat ćete unijeti i lozinku za vaš korisnički račun pri toj tvrtci (ako ste ga kreirali i dodali u mobitel).

Koristite li stariji Android, moguće je kako ćete se nakon ponovnog pokretanja morati ponovno logirati. Stoga prije no što smartfon proslijedite dalje isključite zaključavanje zaslona. Otvorite Security pa Screen lock i odaberite None.

Također, obrišite korisnički račun pri Googleu (otvorite Settings, Account pa Google).

Postoji mogućnost kako će neki podaci ostati na smartfonu i nakon povratka na tvorničke postavke. Zato enkriptirajte mobitel prije resetiranja.

Otvorite redom Settings, Security & location, Advanced pa Encryption & credentials i zatim odaberite Encrypt phone. Vratite se u Settings i pokrenite povratak na tvorničke postavke.