PROTUMONOPOLSKA ISTRAGA

EU: Više je problema s Googleom, nego je bilo s Microsoftom

24.09.2014 u 07:11

Bionic
Reading

Nakon što je Joaquín Almunia, povjerenik za tržišno natjecanje u EU, nedavno odbio i treću verziju Googleovog nacrta kojim bi se okončala protumonopolska istraga, stigla je i nova vatra. Almunia je usporedio 16-godišnju istragu vezanu uz Microsoft te rekao kako bi slučaj s IT divom iz Mountain Viewa mogao biti mnogo teži

Alex Barker za Financial Times izvještava kako atmosfera vezana za istragu oko Googleovih poslovnih poteza u EU ne samo da liči na Microsoftovu (koji je do sada isplatio više od dvije milijarde eura u kaznama), već bi mogla potrajati još desetljeće. Formalna istraga, započeta prije četiri godine bi mogla biti tek početak kudikamo dužeg procesa.

Almunijin mandat istječe u studenom ove godine, a mnogi smatraju kako je ovaj povjerenik bio 'premekan' prema Googleu. Dajući iskaz posljednji put prije isteka mandata, Almunia je opet upozorio Google da je na rubu formalnih optužbi u segmentu namještanja rezultata pretraživanja za vlastitu dobit, ali i ukazao na mogućnost istrage za mobilni operativni sustav Android.


'Microsoft je istraživan 16 godina, četiri puta više no što je do sada slučaj s Googleom, a s kojim ima mnogo više problema nego što ih je bilo s Microsoftom', rekao je Almunia, dodavši da će se stvar sasvim sigurno nastaviti. Microsoft je od kasnih devedesetih do danas u više navrata bio primoran platiti značajne kazne zbog zlouporabe položaja na tržištu, a za Google još uvijek nije niti podignuta službena optužnica - pa niti kazna, što mnogi analitičari vide kao 'previše gledanja kroz prste'.

Google konstantno dobiva nove prilike, a izlike za njih se pronalaze posvuda, smatraju kompanije koje su se pronašle oštećenima Googleovim poslovanjem. S druge strane, Almunia upozorava da u SAD-u nisu pronašli ništa krivo s kompanijinim poslovanjem, ponešto ignorirajući činjenicu da je i Microsoft tamo prošao relativno neokrznut. Istovremeno, protumonopolska istraga ne podliježe političkim pritiscima, ako je za vjerovati trenutnom povjereniku.