'USPORAVANJE GOSPODARSTVA'

Ericssonova dobit prepolovljena u zadnjem kvartalu

25.01.2012 u 14:03

Bionic
Reading

Dobit najvećeg svjetskog proizvođača opreme za mobilnu telefoniju Ericssona prepolovljena je u četvrtom tromjesečju zbog usporavanja svjetskog gospodarstva koje je pogodilo potražnju za novom opremom

Kompanija je u srijedu izvijestila da joj je dobit prije kamata i poreza, koja uključuje troškove preustroja ali ne i rezultate gubitaškog zajedničkog ulaganja s japanskim Sonyjem, iznosila 4,1 milijardu švedskih kruna (605 milijuna dolara). Prognoze analitičara koje je anketirao Reuters kretale su se u rasponu od 5,8 do 9,4 milijarde kruna.

Prihodi su iznosili 63,7 milijardi kruna i također su bili daleko niži no što su analitičari prognozirali dok je pozorno praćena Ericssonova bruto marža iznosila 30,2 posto, u odnosu na očekivanih 33,7 posto.

Ericsson je slabe rezultate u četvrtom tromjesečju pripisao povećanom oprezu mrežnih operatera zbog slabih makroekonomskih uvjeta koji su pogodili njegov ključni mrežni odjel, te je njegova prodaja smanjena za devet posto. Posljedice su se najviše osjetile na tržištima Sjedinjenih Država i Rusije.

Telekomunikacijski operateri dosta su ulagali u većem dijelu 2011. kako bi nadogradili mreže i omogućili njihovo nesmetano funkcioniranje u uvjetima naglog rasta podatkovnog prometa putem pametnih telefona i tablet računala. Analitičari su ipak očekivali usporavanje tih ulaganja, posebice u Sjedinjenim državama.

'Kratkoročno očekujemo da će operateri i dalje biti oprezni u potrošnji, što odražava utjecaj makroekonomske i političke neizvjesnosti', kazao je izvršni direktor Ericssona Hans Vestberg.