BIOMIMetika

Engleska mornarica razmišlja o podmornicama u obliku jegulja

12.09.2017 u 14:12

Bionic
Reading

Uoči velikih napredaka u polju robotike, vojske diljem svijeta nastoje uhvatiti korak sa tehnologijom koja svakim danom ide sve dalje. Projekt Nautilus 100 ispiraciju za podmornice budućnosti nalazi u morskom svijetu

Iza projekta stoje brojni znanstvenici i stručnjaci, a podržavaju ga firme poput Lockheed Martina, Rolls-Roycea i mnogih drugih. Glavni ljudi iza ove inicijative, kao i čeoni stručnjaci u polju mornarice predviđaju da će za nekoliko godina more i morske površine postati puno kompetitivnije polje zbog razvoja tehnologija koje nam omogućuju izradu podvodnih baza i nastambi.

Prema izjavi narednika Petera Pipkina, voditelja odjela za robotiku, budućnost će pokazati da kontrola resursa i interesa neće samo sezati diljem kopna već i morima - i to puno više nego danas. Upravo zbog toga Kraljevska mornarica i pokreće projekt poput ovoga: da privuče i angažira inžinjere koji hrabro razmišljaju izvan kutije te koji mogu ponuditi brojna zanimljiva i učinkovita riješenja.

Ovdje ne govorimo samo o bespilotskim podmornicama, već o biorazgradivim špijunskim vozilima, podmornicama u obliku manti i raketnim salvama koje se kreću poput jata riba.

Projekt Nautilus 100 ime je dobio po prvoj nuklearnoj podmornici, Nautilusu, a inspiraciju povlači iz pionirskog duha i motivacije koju su imali svi najveći inovatori svijeta. Neke od koncepata koji su predstavljeni u projektu vjerojatno nikad nećemo vidjeti, no zanimljivo je promatrati na koji način vojske poput one Ujedinjenog kraljevstva pokušavaju uhvatiti korak sa novim tehnologijama.

Ne zaboravimo, svi ovi bizarni koncepti temeljeni su na konkretnim istraživanjima koja se vrše diljem svijeta. Hoćemo li za deset godina gledati podmornice u obliku jegulja i torpeda u obliku srdela, teško je procijeniti. Jedno je, doduše, sigurno - čeka nas hrpa vrlo neobičnih prizora.

Futuristički koncepti Kraljevske mornarice Ujedinjenog Kraljevstva Izvor: Promo fotografije / Autor: Kraljevska mornarica