'nuke mars'

Elon Musk rado bi bombardirao Mars i ima teoriju zašto je to dobra ideja

16.08.2019 u 14:53

Bionic
Reading

Elon Musk je tvitao 'Nuke Mars'. Nekoliko sati kasnije stigla je i nova poruka: 'Slijedi majica'. Zvuči šaljivo, u Muskovom stilu, no ovaj se milijarder već dugo zalaže za ispaljivanje termonuklearnih bombi na Crveni planet kako bi se uvjeti na površini prilagodili ljudima

Nije ovo prvi put da ekscentrični milijunaš Elon Musk zagovara bombardiranje Marsa. Kao gost emisije 'The Late Show With Stephen Colbert' on je još 2015. ispalio kako bi se Mars mogao malo zagrijati bacanjem termonuklearnih bombi na njegove polove. To je voditelja Colberta tada navelo da ga javno nazove 'superzlikovcem'.

Musk je svoju ideju pojasnio nekoliko tjedana kasnije, na promociji solarnih panela Solar City. Tada je rekao kako bi cilj bombardiranja bio stvaranje dva minijaturna 'sunca' nad polovima Crvenog planeta.

Teoretski, bombardiranje bi izazvalo isparavanje vode zarobljene u ledu na Marsovim polovima. U atmosferu bi se tako ispustio i ugljični dioksid, čime bi se na Marsu stvorio efekt staklenika, javlja Business Insider.

'Superzločinac' Elon Musk iznosi svoju teoriju o nuklearnom napadu na Mars Izvor: Društvene mreže / Autor: The Late Show with Stephen Colbert

Musk ne odustaje od svoje opsesije da na Marsu izgradi ljudsku koloniju i to je glavni cilj njegove tvrtke za istraživanje svemira SpaceX.

Muskova ideja o bombardiranju Marsa kako bi se njome potaknuli uvjeti za život, zapravo (još) ne pije vodu. Naime, prošle su godine istraživači sa sveučilišta u Koloradu i Sjevernoj Arizoni ispitivali mogućnost korištenja CO2 u teraformi Marsa da bi na kraju zaključili kako to neće biti moguće. Barem ne upotrebom današnjih tehnologija.

Studija, objavljena u časopisu Nature Astronomy, identificirala je dva problema. Kao prvo, na Marsu jednostavno nema dovoljno zarobljenog ugljičnog dioksida da se njegovim oslobađanjem proizvede željeni učinak. Drugo, čestice iz Marsove atmosfere stalno se gube u dubokom svemiru pa bi ispareni CO2 polako ali sigurno iscurio iz atmosfere.

Ako ništa drugo, majice s natpisom kojim je Musk pozvao na bombardiranje Marsa već se mogu nabaviti putem interneta, baš kao i prigodne naljepnice.