'NIJE PREPOZNATA VAŽNOST'

Elektroničke publikacije nezadovoljne tretmanom

20.03.2012 u 15:50

Bionic
Reading

Nezadovoljno rezultatima Programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba, desetak portala okupljenih u Inicijativu elektroničkih publikacija iz područja kulture i civilnog društva istaknulo je danas kako Grad Zagreb 'i dalje ne prepoznaje važnost elektroničkih časopisa i portala, kao suvremenih medija koji posluju po jednakim profesionalnim principima kao i svi ostali mediji'

U otvorenom pismu zagrebačkom Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport stoji kako je ove godine za elektroničke publikacije izdvojeno samo 7,1 posto proračuna za časopise, 'iako elektroničke publikacije čine 20 posto ukupno odobrenih medijskih projekata koji su u nadležnosti Vijeća za knjižničnu djelatnost i časopise'.

Inicijativa ističe da još ne postoje jasni kriteriji za procjenu elektroničkih publikacija, kao niti adekvatna evaluacija. Zamjera što se u 2012. godini ponovno financira DOP magazin, portal koji prošle godine nije objavio gotovo niti jedan novinarski tekst te što je Grad s čak 60 tisuća kuna odlučio podržati 'start-up' projekt "Kultura u Zagrebu".

Dok izdvaja tolika sredstva za još nepostojeći portal, Grad u isto vrijeme u potpunosti ignorira postojeće portale koji sustavno prate kulturu u Zagrebu, H-Alter, Queer, Voxfeminae, a portalima koje podupire dodjeljuje iznose koji nisu dovoljni za funkcioniranje tih medija na mjesečnoj, a kamoli na godišnjoj razini, napominje se u pismu.

Inicijativa stoga traži, među ostalim, hitnu korekciju Programa, očitovanje Gradskog ureda o kriterijima za ocjenjivanje portala i razlozima za tako malo izdvajanje za elektroničke publikacije i razdvajanje medija od knjižnične djelatnosti i nakladništva.

Među potpisnicima pisma su Kulturpunkt.hr, Lupiga.com, Kupus.net, Moderna vremena. Pogledaj.to, Urbancult.hr, Voxfeminae.net, booksa.hr, H-Alter.org, Queer.hr i Zamirnet.hr