LAPTOPI

Apple službeno predstavio najnoviji MacBook Air, evo što donosi

06.03.2024 u 10:20

Bionic
Reading

Apple lansira novi 13-inčni i 15-inčni MacBook Air s M3 čipom, podrškom za dva vanjska zaslona i bržim Wi-Fijem

Apple je predstavio novu generaciju MacBook Aira, Macbook Air M3, u veličinama od 13 i 15 inča. Novi modeli dostupni su za prednarudžbu danas, a počet će se isporučivati 8. ožujka, piše 9to5Mac.

Nova prijenosna računala imaju M3 čip s bržim CPU i GPU performansama, nadograđeni Neural Engine i do 2x brži Wi-Fi. Čip sada također podržava povezivanje do dva vanjska zaslona odjednom, konačno nadoknađujući jednu od rijetkih regresija značajki u prijelazu s Intela na Apple Silicon. Glavna značajka mogućnost je povezivanja dva zaslona odjednom, ali dolazi s malim problemom - radi samo kada je poklopac prijenosnog računala zatvoren. Ovo znači da sada možete postaviti MacBook Air stol s dva vanjska zaslona, ali prijenosno računalo mora ostati u načinu rada na preklop. Ako je poklopac otvoren, Airov ekran je uključen i možete imati samo jedan aktivan vanjski zaslon, baš kao i kod prethodnih modela M1 i M2.

Ovo je poboljšanje za Apple Silicon eru MacBook Aira koja još uvijek zaostaje za onim što je bilo moguće na Airovima s Intelovim čipovima. Na Intelovom Airu, podsjetimo, možete spojiti dva vanjska zaslona i također aktivno koristiti vlastiti zaslon prijenosnog računala.

  • +5
MacBook Air M3 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Apple

Što se specifikacija tiče, M3 MacBook Air ima brži 8-jezgreni CPU u kombinaciji s do 10-jezgrenim GPU-om. Apple također novi Air naziva 'najboljim prijenosnim računalom za AI na svijetu' zahvaljujući uključivanju bržeg Neural Enginea sa 16 jezgri. Wi-Fi na uređajima je također nadograđen, što znači da podržava Wi-Fi 6E, omogućivši maksimalne teoretske brzine preuzimanja koje su dvostruko brže od prethodne generacije.

Cjelokupni dizajn M3 MacBook Aira isti je kao i model M2, sa zaslonom s tankim okvirom s izrezom za kameru i kućištem s ravnim rubovima.

Modeli od 13 i 15 inča dostupni su u midnight, starlight, space grey i silveru. 'Ponoćna' boja ima anodizirajući premaz za smanjenje vidljivih otisaka prstiju, problem koji je zaposjedao M2 MacBooke, uključujući prošlogodišnji M3 MacBook Pro.

Najbolja vijest vezana uz nova računala zapravo je vezana uz starije modele. Uz dolazak novog MacBook Aira od 13 i 15 inča, cijene izvrsnih M2 modela će neminovno pasti. Tužna vijest je što će se, zaključno s dolaskom M3 modela, M1 model polako povući iz prodaje.