ATC5K

Ekstremna kamera za ekstremne sportaše

27.02.2009 u 09:19

Bionic
Reading

Možda se čini pomalo neprikladno što vam u ovo još uvijek prohladno vrijeme predstavljamo kameru namijenjenu vanjskim aktivnostima, no kad vam navedemo podatak da ATC5K ne mari pada li kiša ili snijeg, zaranjate li s njom ispod površine vode ili se penjete na obližnje planinske vrhove, njeno predstavljanje postaje itekako opravdano

Naša suradnja s legendarnim dućanom Chipoteka na stranice tportala donosi još jedan uređaj koji možete pronaći u ponudi ovog dućana. Ovoga puta odlučili smo se poigrati s kamerom Oregon Scientific Action Camera ATC5K.

Već sam pogled na kutiju u koju je kamera upakirana te na sav njen sadržaj daju jasno do znanja o kakvom se uređaju ovdje radi – o malenoj kameri namijenjenoj vanjskim aktivnostima poput bicikliranja, snowboardanja, rolanja, surfanja te sličnima.

Osim kamere, u kutiji se isporučuje sva sila trakica, vezica, postolja i stalaka koji omogućuju da ATC5K postavite gdje god vam srce poželi: na okvir upravljača bicikla, na kacigu, samostalno kao stolnu kameru... ATC5K jednostavno ne mari, svoj će posao odraditi besprijekorno.

Sama kamera atraktivnog je dizajna te minijaturnih dimenzija (113x54x50 milimetara), sadrži pet ugrađenih tipaka kojima se upravlja svim njenim mogućnostima, što je toliko jednostavno da za njezino korištenje nećete ni morati zaviriti u priložene upute. Video koji je kamera u stanju snimiti razlučivosti je 640x480 ili 320x240. Podatkovni prostor kamere prilično je mizeran, no ima utor za SD memorijske kartice, čime ga je moguće znatno povećati. U našem slučaju, kartica od 8 GB omogućila je gotovo dva sata snimanja u većoj razlučivosti, odnosno oko tri i pol sata u manjoj.

Snimljeni zapis pohranjuje se u avi formatu, i to do maksimalnih 30 sličica u sekundi. ATC5K sposobna je i za snimanje fotografija razlučivosti 640x480 piksela.

Svim dostupnim mogućnostima kamere upravlja se preko ranije spomenutih pet ugrađenih tipaka te 1,5-inčnog LCD ekrana, smještenog sa stražnje strane uređaja.

Pohranjene materijale na računalo prebacujete USB vezom, no tek onim u verziji 1.1, što bi se definitivno moglo istaknuti kao nedostatak kamere ATC5K.

Cijenu kamere na domaćem tržištu nažalost još uvijek vam ne možemo navesti budući da Oregon Scientific Action Camera ATC5K tek pronalazi put do polica Chipoteke, no navodimo da ju je u Velikoj Britaniji moguće nabaviti za 149,99 funti, pa se nadamo se cijena neće previše razlikovati na našim prostorima.

SPECIFIKACIJE:

Kamera: VGA 640x480
Ugrađena memorija: 32 MB (utor za memorijsku karticu SD)
Snimanje videa: 640x480/320x240 piksela pri 30fps
Snimanje fotografija: 640x480 piksela
Ekran: 1,5-inčni TFT LCD u boji
Format videa: avi
Prijenos podataka: USB 1.1
Napajanje: dvije AA baterije
Dimenzije: 113x54x 50 milimetara