ODLAZAK NA CRVENI PLANET

Dvojica Hrvata prijavila se za let na Mars u jednom smjeru

11.08.2013 u 17:54

Bionic
Reading

Više od 100.000 ljudi iz cijelog svijeta prijavilo se za put na Mars u jednom pravcu. Ekspediciju na Crveni planet organizira neprofitna nizozemska organizacija Mars One, a tamo planira napraviti stalnu naseobinu. Ambiciozan projekt kane realizirati već 2023. godine. Uz 30.000 Amerikanaca, na Mars u jednom smjeru žele i državljani Hrvatske, ali i nekolicina stanovnika iz regije. Iz Lijepe naše prijavila su se dva Ivana.

Onaj mlađi, 26-godišnji je učitelj u osnovnoj školi, a dolazi iz Osijeka. Uz to, Ivana zanima turizam pa iz tog razloga polazi tečaj za turističkog vodiča. 'Zanimaju me sport, strani jezici, putovanja, povijest i kultura', napisao je na svojoj aplikaciji 26-godišnji Osječanin.

Drugi kandidat iz Hrvatske je 33-godišnji Ivan, po zanimanju geofizičar. Put na Mars za njega bi bio ostvarenje svih želja, piše rtl.hr. 'Nikad nisam sanjao o blistavim automobilima. Oduvijek sam želio otputovati na misteriozni Mars', napisao je Ivan.


Dva kandidata iz Hrvatske bit će u izboru za grupu od 40 potencijalnih astronauta čija će imena biti poznata do kraja ove godine. Prema prvim planovima, samo četvero njih će za deset godina biti poslano na put u jednom smjeru na Mars.

Iako brojni stručnjaci cijeli projekt stavljaju pod znak pitanja zbog velikih troškova, to nije spriječilo tisuće zainteresiranih da se prijave za ekspediciju. Projekt Mars Onea bi prema preliminarnim procjenama trebao stajati oko šest milijardi dolara.