BOMBASTIČAN KRAJ

Dvije NASA-ine sonde večeras udaraju u Mjesec!

17.12.2012 u 09:52

Bionic
Reading

Par NASA-inih letjelica, koje su ove godine intenzivno istraživale Mjesečevu gravitaciju, večeras će u 23:28 h po našem vremenu kontrolirano udariti u jednu planinu nedaleko od sjevernog pola našeg prirodnog satelita

Profesorica na MIT-ju Maria Zuber, voditeljica istraživanja na misiji Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL), kaže da će joj biti teško oprostiti se od robotiziranih blizanaca. 'Misija je značajno unaprijedila znanost o planetima', istaknula je Zuber.

Svemirska agencija namjerno će spustiti sonde Ebb i Flow na površinu Mjeseca jer njihova snižena orbita i manjak goriva onemogućuju daljnja istraživanja. Tijekom svoje misije letjelice su napravile dosad najdetaljniju kartu Mjesečeva gravitacijskog polja. Ona bi trebala omogućiti bolje razumijevanje našeg prirodnog satelita - primjerice odgovoriti na pitanje zašto je njegova bliža strana toliko drugačija od udaljenije - ali i rasvijetliti procese formacije Zemlje i ostalih kamenih planeta u Sunčevom sustavu. Misija GRAIL počela je svoja znanstvena istraživanja 1. siječnja 2012.


Prva će u Mjesec brzinom od 1,7 km u sekundi nedaleko od kratera Goldschmidt udariti sonda Ebb koja je i prva stigla do Mjeseca. Dvadeset sekundi kasnije slijedit će je Flow (pogledajte simulaciju gore). Nažalost, njihovi udari vjerojatno se neće moći snimati jer će se mjesto udara u tom trenutku nalaziti u sjeni. Prije nego što padnu provest će posljednji eksperiment – uključit će svoje glavne motore i potrošiti sve gorivo kako bi NASA-ini inženjeri za ubuduće znali kolika je točno bila njihova potrošnja. Budući da je količina goriva u njihovim rezervoarima nepoznata, stručnjaci će morati pažljivo uskladiti rad motora s navigacijom kako bi udarile u zadani cilj.